România ar putea să ia un miliard de euro de la BERD, în 2014

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, au discutat marţi cu oficiali ai Băncii Mondiale despre obţinerea unui împrumut de un miliard de euro de la BIRD, în 2014, pentru politici de dezvoltare,parte a unei finanţări în valoare totală de 4 miliarde euro.
Economica.net - mar, 05 nov. 2013, 11:44
România ar putea să ia un miliard de euro de la BERD, în 2014

„Întâlnirea a prilejuit discuţii preliminare în vederea obţinerii unui nou împrumut de tip DPL (development policy loan – împrumut pentru politici de dezvoltare – n.r.) de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în valoare de 1 miliard euro în anul 2014. România a solicitat acordarea de către BIRD a unui volum de 4 miliarde (câte 1 miliard euro anual) prin utilizarea de instrumente pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice (de tip DPL)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Din partea Băncii Mondiale (BM) au participat la întâlnire Elisabetta Capannelli, director de ţară pentru România şi Ungaria, şi Claudiu Doltu, reprezentatul României la Banca Mondială.

Împrumutul va fi aprobat de către boardul băncii ca unul de sine stătător (stand alone), însă va face parte din seria de împrumuturi programatice, câte unul pe an, în valoare de circa un miliard de euro.

„Astfel, în strategia de ţară şi scrisoarea de politici de dezvoltare (ce va fi semnată pentru primul împrumut) urmează să fie descrise şi reforme care se au în vedere în viitor, dar care nu trebuie îndeplinite pentru prima tragere”, se precizează în comunicat.

Împrumutul va fi însoţit de măsuri de reformă, care trebuie îndeplinite până la sfârşitul lunii februarie şi vizează managementul datoriei publice, al cheltuielilor publice, managementul bugetar al investiţiilor publice, bugetarea bazată pe performanţă, programarea bugetară, măsuri în domeniul politicii de taxare cu impact asupra mediului de afaceri şi sectorului privat, acestea fiind din aria de activitate şi decizie a Ministerului Finanţelor.

Totodată, măsurile din sectorul energetic fac referire la reforme deja realizate – IPO-uri la Nuclearelectrica, Romgaz, restructurarea companiei Hidroelectrica sau liberalizarea pieţei energiei prin respectarea calendarului de creşteri la preţurile la energie, experţii BM arătându-se foarte mulţumiţi de progresele înregistrate în acest sector, potrivit Finanţelor.

„Măsurile de reformă pe sectoarele şi activităţile menţionate vor fi agreate în cursul misiunii din decembrie (misiunea de pre-appraisal) pe baza propunerilor venite dinspre partea română”, se mai spune în comunicat.

Participanţii la întâlnire au discutat şi despre posibilitatea ca Banca Mondială să ofere sprijin şi consultanţă pentru fundamentarea reducerii sustenabile a poverii fiscale asupra muncii, în contextul angajamentului negociat cu FMI de diminuare semnificativă a contribuţiilor sociale la angajator, respectiv reducerea CAS cu 5% de la 1 iulie.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...