România are 10,6 milioane utilizatori de internet, cu vârste între 16 şi 74 de ani, în 2016

Aproape 70% dintre persoanele cu vârste între 16 şi 74 de ani din România, echivalentul a 10,6 milioane de utilizatori, au folosit internetul, în 2016, în creştere 1,2 puncte procentuale faţă de anul anterior, în timp ce 65% dintre gospodăriile din ţară au avut acces la reţeaua de internet de acasă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.
Economica.net - lun, 05 dec. 2016, 09:13
România are 10,6 milioane utilizatori de internet, cu vârste între 16 şi 74 de ani, în 2016

Statistica relevă că, în anul 2016, aproape două din trei gospodării din România (65%) au acces la reţeaua de internet de acasă, în creştere cu 4 puncte procentuale comparativ cu anul precedent. Totodată, 65,4% din totalul acestora au fost localizate în mediul urban.

Per ansamblu, 69,7% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16-74 ani au utilizat internetul, în 2016.

Conform sursei citate, în profil teritorial, la nivelul acestui an, conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste 4 din 5 gospodării aveau acces la internet de acasă), urmate la mare distanţă de regiunile Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru şi Sud-Est.

Pe de altă parte, cele mai mici ponderi ale gospodăriilor cu conectare la internet sunt înregistrate de regiunile Sud-Muntenia (58%) şi Nord-Est (57,1%).

Din punct de vedere al tipului de conexiune la internet de acasă, 86,8% sunt reprezentate de cele broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate la mare distanţă de conexiunile broadband mobile (43,2%) şi de conexiunile narrowband (10,3%).

Cele mai multe gospodării care au optat pentru conexiunile broadband fixe la internet, în anul 2016, provin din regiunile Bucureşti-Ilfov (16,2%), Nord-Est şi Nord-Vest (13,8% fiecare), respectiv Sud-Muntenia (13,4%).

De asemenea, prin intermediul conexiunilor broadband mobile s-au conectat mai frecvent gospodăriile din Sud-Muntenia (15,5%), Bucureşti-Ilfov (14,9%) şi Sud-Est (14,2%).

Datele INS relevă faptul că, din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 ani, proporţia celor care au folosit vreodată internetul a fost de 69,7%, din care 85,3% în ultimele trei luni. Dintre utilizatorii curenţi, 71,3% folosesc internetul cu frecvenţă zilnică sau aproape zilnică.

Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat internetul a fost de 88,4% în regiunea Bucureşti – Ilfov, urmată de regiunile Nord – Vest şi Centru cu 71,9%, respectiv 71,7%. Celelalte regiuni prezintă proporţii de sub 70%.

Proporţia bărbaţilor care folosesc sau au folosit vreodată internetul este puţin mai mare decât cea a femeilor, respectiv 72,2% faţă de 67,2%.

Ponderile persoanelor care utilizează internetul au un trend descendent la o analiză pe grupe de vârstă, în sensul că majoritatea persoanelor din grupa de vârstă 16-34 ani (91,9%) folosesc internetul, iar procentul scade cu înaintarea în vârstă. În acelaşi timp, ponderea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 55 şi 74 ani a ajuns la doar 38,4%, menţionează INS.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...