România are cel mai mare decalaj din UE la colectarea TVA faţă de potenţial – PwC

România a avut, în perioada 2000-2011, cel mai mare decalaj la colectarea TVA faţă de potenţial, de 42%, în timp ce media europeană a fost de 17%, la polul opus situându-se Suedia, cu un decalaj de numai 3%, ceea ce înseamnă că fiscul român colectează doar 58% din totalul potenţial, conform PwC.
Economica.net - joi, 07 nov. 2013, 13:17
România are cel mai mare decalaj din UE la colectarea TVA faţă de potenţial - PwC

„Potrivit unui raport al Uniunii Europene din iulie 2013, decalajul de colectare în domeniul TVA la nivelul statelor membre în intervalul 2000-2011 este semnificativ, România situându-se la 42%, în timp ce media europeană este 17%. Acest lucru înseamnă că România colectează numai 58% din totalul potenţialului TVA de colectat la bugetul statului. În practică, această lipsă de colectare se transformă în faptul că mulţi contribuabili sunt vizitaţi de foarte multe echipe de inspecţii fiscale tocmai pentru a recupera acest decalaj din perspectiva TVA şi al colectării la bugetul statului”, a declarat joi Daniel Anghel, partener al firmei de consultanţă şi audit PwC pe taxe indirecte, la o conferinţă pe tema reorganizării ANAF.

El a arătat că se constată o creştere constantă a numărului solicitărilor de rambursare a TVA, a fenomenului de evaziune fiscală, dar şi un grad redus de colectare a veniturilor la bugetul statului, aspecte care au condus la blocarea rambursărilor de TVA de către stat.

Situaţia privind rambursările de TVA a rămas similară cu cea din 2012, aproximativ 50% din totalul deconturilor de TVA depuse spre soluţionare fiind întârziate.

Anghel spune că mediul de afaceri se confruntă în continuare cu o blocare a soluţionării deconturilor de TVA pe o perioadă mult mai lungă, atât pentru persoanele rezidente, cât şi pentru nerezidenţi, unde situaţia este mult mai gravă.

„Circa 70% din inspectorii fiscali sunt dedicaţi rezolvării cazurilor de rambursare TVA. În această situaţie, paradoxal, Comisia Europeană a emis de curând un infrigement, un aviz motivat României pentru neplata la termen a TVA de rambursat”, a menţionat partenerul PwC.

Consultanţii fiscali se aşteaptă la o creştere a numărului de controale fiscale, având în vedere deficitul de colectare TVA, dar speră într-o aplicare unitară şi menţinerea direcţiei generale a marilor contribuabili la nivel central, întrucât foarte mulţi contribuabili beneficiază de control ulterior la rambursare.

„Trebuie să ţinem seama că taxele şi impozitele indirecte reprezintă cel mai important procent la bugetul statului din perspectiva colectării veniturilor fiscale, între 47% şi 50%, de aceea vedem în toată Europa şi nu numai o înclinare a balanţei în favoarea taxelor indirecte comparativ cu cele directe”, a spus Anghel.

Potrivit datelor ANAF citate de reprezentantul PwC, gradul de conformare voluntară a contribuabililor a crescut cu 1% faţă de anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...