Investitorii cer României 600 de milioane de euro în procese internaţionale

Foştii proprietari ai IMUM Medgidia, Socomet Oţelul Roşu şi Rodipet Bucureşti au pretenţii cumulate de 604 milioane de euro şi 37 milioane de dolari, ca urmare a rezilierii contractelor de privatizare, potrivit lui Adrian Volintiru, preşedintele AAAF (fosta AVAS). Reprezentarea României în procesele internaţionale costă milioane de euro.
Adrian N. Ionescu - mar, 14 mai 2013, 21:04
Investitorii cer României 600 de milioane de euro în procese internaţionale

Litigiile sunt în curs de judecare la ICSID (Curtea de Arbitraj Internaţional de pe lângă Banca Mondială), potrivit lui Adrian Volintiru, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fosta AVAS).

Cele mai mari pretenţii le are  Hassan Awdi în cazul Rodipet: 570 milioane de euro, potrivit lui Adrian Volintiru. Oficialul român nu a explicat cu ce argumente îşi susţine pretenţiile fostul patron al distribuitorului de presă Rodipet, aflat acum în insolvenţă.

Hassan  Awdi a acuzat statul român de renaţionalizarea companiei Rodipet, România fiind reprezentată de casele de avocaţi Leaua şi Asociaţii şi de Lalive Avocats. Avocaţii au estimat cheltuielile la cheltuieli de 4,2 milioane de euro în acest an.

Recent, Hassan Awdi a fost achitat într-un dosar în care este acuzat de trafic de persoane. Awdi este plecat din ţară de aproape patru ani, după ce procurorii DIICOT au început împotriva acestuia mai multe anchete privind modul în care a falimentat Rodipet şi pentru devalizarea CFR Mesagerie.

Cetăţeanul turc Serdar Elhüseyni a controlat compania IMUM Medgidia până în 2009, după care dat în judecată Guvernul României pentru rezilierea contractului de privatizare a fabricii din Medgidia, semnat în 2004. Are pretenţii de 28 de milioane de euro şi de 22,5 milioane de dolari.

Avocaţii părţii române estimează, pentru acest an, costuri de 2,7 milioane de euro. România este reprezentată de casele de avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii şi Freshfields Brukhaus Deringer LLP.

La rândul lor, Mario şi Stefano Gavazzi, foştii patroni ai Socomet Oţelul Roşu, au dat în judecată România la Curtea Internaţională de Arbitraj, anul trecut, pentru că statul român ar fi deposedat abuziv firma lor, Gavazzi Steel, de combinatul siderurgic de la Oţelu Roşu.

Guvernul le vânduse italienilor combinatul în 1999, dar, ulterior, contractul a fost reziliat pe motiv că firma cumpărătoare nu ar fi respectat clauzele contractuale. Statul român este reprezentat de casele de avocatură Boştină şi Asociaţii, Cobuz şi Asociaţii şi Sârbu Manuela, care estimează cheltuieli de 5,44 milioane de lei în acest an.

Acestea nu au fost singurele litigii ale României la Curtea de arbitraj ICSID. Unul dintre cele mai răsunătoare a fost cel în care The Rompetrol Group, controlat pe atunci de Dinu Patriciu, cerea  statului român să plătească daune de peste 185 de milioane de dolari.

Rompetrol a susţinut atunci că autorităţile române au hărţuit atât compania, cât şi pe omul de afaceri Dinu Patriciu. Cu toate că cererea Rompetrol a fost respinsă, cheltuielile de judecată urmau să fie împărţite.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a înregistrat pierderi de 175,5 milioane de lei în primele șase luni din 2022
Electrica a raportat pierderi de 175,5 milioane de lei în prima jumătate a anului 2022, faţă de un profit net de 76,1 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit Raportului......
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea Europeană
Danemarca și Lituania susțin interzicerea acordării de vize turistice cetățenilor ruși pentru a călători în Uniunea ...
Miniştrii de externe din Lituania şi Danemarca au cerut miercuri adoptarea unei poziţii la nivelul UE privind interdicţia ...
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul coastelor sale
Taiwanul a prezentat cel mai avansat avion de luptă aflat în posesia sa, după exercițiile militare chineze din largul ...
Taiwanul şi-a prezentat miercuri cel mai avansat avion de luptă, F-16V, de fabricaţie americană şi echipat cu rachete, ...
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 crește prețurile pentru închirierea tarabelor din piețe
Consiliul Local al Sectorului 6 a aprobat, în şedinţa de miercuri, majorarea tarifelor pentru serviciile prestate şi ...