România are şi plăteşte beneficii sociale pentru 9 milioane de persoane

Peste 9 milioane de români beneficiază de o formă de protecţie socială, potrivit calculelor ECONOMICA.NET. Alocaţia pentru copii, ajutorul de încălzire, pensia de invaliditate şi indemnizaţiile speciale pentru veterani de război şi persecutaţi politic sunt ajutoarele sociale cu cei mai mulţi beneficiari în 2012. Lista completă, într-un material ECONOMICA.NET.
Economica.net - Dum, 12 aug. 2012, 21:09
România are şi plăteşte beneficii sociale pentru 9 milioane de persoane

În cifră absolută, 9.266.285 de persoane beneficiază în 2012 de asistenţă socială în România. Peste 8,33 de miliarde de lei s-au cheltuit în 2011 pentru plata prestaţiilor sociale. În această cifră nu intră cheltuielile cu indemnizaţiile pentru pensionari, însă.

Înainte să vă prezentăm cifrele obţinute de ECONOMICA.NET pentru fiecare formă de protecţie socială oferită de stat, subliniem că nu ne propunem prin acest material să facem judecăţi de valoare pe marginea acestui subiect (sensibil). ECONOMICA.NET vă prezintă obiectiv numărul beneficiarilor de protecţie socială, sub formele stipulate în lege.

Iată, în continuare, lista formelor de asistenţă/protecţie socială, cu numărul de beneficiari aferent.

Alocaţie pentru copii: 3.909.258 beneficiari plătiţi în aprilie 2012 (cea mai recentă dată disponibilă de la instituţia care gestionează aceste plăţi – Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială – ANPIS).

Ajutorul de încălzire: 1.223.306 persoane la finele lunii februarie 2012 (potrivit ANPIS).

Pensie de invaliditate: 772.308 beneficiari la finele lunii iunie 2012, au comunicat pentru ECONOMICA.NET oficialii Casei Naţionale de Pensii.

Indemnizaţii speciale (pentru veterani de război, persoane persecutate din motive politice, etc): 730.328 în iunie 2012.

Certificat de handicap: 687.596 de beneficiari. Datele sunt actualizate la 31 martie 2012 de Direcţia Generală Protecţia Persoanelor cu Handicap, din subordinea Ministerului Muncii.

Beneficiari din fostul sistem de pensii al agricultorilor: 618.604 persoane în iunie 2012.

Pensie socială minim garantată (indemnizaţie socială pentru pensionari): 607.528 beneficiari în iunie 2012.

Venit minim garantat (cunoscut ca ajutor social): 189.921 de beneficiari.

Alocaţie pentru susţinerea familiei: 303.640 de beneficiari.

În luna iunie la nivelul ANPIS au fost înregistraţi un număr de 189.921 beneficiari de ajutor social şi un număr de 303.640 beneficiari de alocaţie pentru susţinerea familiei, a declarat pentru ECONOMICA.NET Liliana Neacşu, inspector la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).
Venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei sunt croite pentru protecţia familiilor cu venituri mici.

Indemnizaţie pentru creşterea copilului: 182.256 beneficiari plătiţi în aprilie 2012.

Alocaţie pentru plasament (acordată copiilor care sunt daţi în plasament): 41.540 de beneficiari în martie 2012 (conform ANPIS).

 

Cât vom plăti în 2012 pentru beneficiile sociale 

 

Exceptând cheltuielile cu pensionarii care nu sunt prinse în această cifră, în 2011 s-au cheltuit peste 8,33 de miliarde de lei de la Ministerul Muncii pentru plata acestor prestaţii sociale, potrivit raportului anual al ministerului de resort pe care îl puteţi consulta aici.

Denisa Pătraşcu, secretar de stat în Ministerul Muncii, avansa într-un interviu Agerpres o cifră similară pentru cheltuielile cu prestaţiile sociale în 2011: 8,5 miliarde de lei. Atenţie! Cifra comunicată de secretarul de stat nu acoperă şi cheltuielile cu pensionarii.

„Pentru beneficiile de asistenţă socială – alocaţii, indemnizaţii, ajutoare – (…), ministerul a plătit 9,1 miliarde lei în 2010, 8,5 miliarde lei în 2011, iar pentru 2012 încă nu este încheiat exerciţiul bugetar. Estimăm că vom cheltui 8,4 miliarde lei, dar trebuie să ţinem cont şi de potenţialele influenţe ale unor obligaţii internaţionale asumate”, a declarat pentru Agerpres secretarul de stat în Ministerul Muncii, Denisa Pătraşcu.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să crească la 160 km/h
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să ...
Lucrările de reabilitare a liniei ferate pe ruta Sighișoara-Brașov nu sunt încă finalizare, iar călătorii din gara Sighisoara sunt confuzi, la prima vedere, atunci când trebuie să se......
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente ...
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...