România, campioana UE la suprafaţa cultivată şi la producţia de floarea soarelui, în 2013

România s-a situat, în 2013, pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată şi producţia de floarea soarelui, relevă datele cercetării statistice privind 'Producţia agricolă vegetală la principalele culturi, în anul 2013', realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - lun, 31 mart. 2014, 08:47
România, campioana UE la suprafaţa cultivată şi la producţia de floarea soarelui, în 2013

INS precizează că floarea soarelui se numără printre culturile cu tradiţie în România. Atât din punct de vedere al suprafeţei cultivate cât şi al producţiei, în anul 2013, România s-a situat pe primul loc în rândul principalelor state membre.

La plante uleioase producţia a crescut cu 79,3%, atât datorită creşterii suprafeţei cultivate, cu 13,6%, cât şi a randamentelor la hectar. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la: rapiţă (de 4,3 ori, în principal în urma creşterii suprafeţei cultivate de 2,7 ori), floarea soarelui (cu 52,7%) şi soia (cu 45,2%). Suprafaţa cultivată cu soia a scăzut cu 13,8%.

Producţia de sfeclă de zahăr a crescut cu 37,6%, în principal în urma creşterii randamentului la hectar cu 32,7%, dar şi a suprafeţei cultivate cu 3,7%.

Producţia agricolă vegetală din România a înregistrat creşteri la toate culturile, în anul 2013, comparativ cu 2012, datorită condiţiilor climatice favorabile, conform INS.

Producţia de sfeclă de zahăr a crescut cu 37,6%, în principal datorită creşterii randamentului la hectar cu 32,7%, dar şi a suprafeţei cultivate cu 3,7%.

La cartofi, producţia a crescut cu 31,8%, datorită creşterii randamentului la hectar cu 42,0%, deşi suprafaţa cultivată a scăzut cu 7,1%, faţă de anul precedent.

La legume, producţia a fost mai mare cu 13,6%, datorită creşterii producţiilor medii la hectar, deşi suprafeţele cultivate au avut o uşoară scădere. Producţiile au fost mai mari la: castraveţi (cu 12,6%), ceapă (cu 10,1%), tomate (cu 9,1%), morcovi (cu 9,0%), pepeni verzi şi galbeni (cu 9,0%), ardei (cu 8,7%), varză (cu 3,7%).

De asemenea, INS arată că, în anul 2013, producţia de struguri a crescut cu 27,3%, datorită în principal creşterii randamentului la hectar, atât la plantaţiile de vii altoite (cu 37,4%), cât şi la plantaţiile de vii hibride (cu 15,5%). Suprafaţa cultivată a fost mai mică cu 0,6% faţă de anul 2012.

În cazul plantaţiilor de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod), suprafeţele cultivate au scăzut la meri, cu 1,8%, şi la pruni, cu 1,5%, iar la celelalte specii de pomi fructiferi s-au menţinut la nivelul anului precedent.

Producţia de fructe din livezi a crescut cu 11,6% faţă de anul precedent. Pe principalele specii de pomi fructiferi producţia a înregistrat creşteri la: cireşi şi vişini (cu 30,4%), peri (cu 15,8%), caişi şi zarzări (cu 12,5%), pruni (cu 11,5%) şi meri (cu 8,3%).

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cartofi, în anul 2013, România s-a situat pe locul trei după Polonia, Germania şi pe locul şapte la producţie (după Germania, Olanda, Franţa, Polonia, Regatul Unit şi Belgia) datorită randamentului inferior.

Potrivit INS, informaţiile prezentate sunt rezultate din cercetarea statistică ‘Producţia vegetală la principalele culturi’, realizată de Institutul Naţional de Statistică, în conformitate cu Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 543/ 2009 privind producţia vegetală. Această cercetare a fost efectuată pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional, regiuni de dezvoltare şi judeţe. Volumul eşantionului a fost de 59.688 exploataţii agricole, din care 23.739 exploataţii agricole cu personalitate juridică şi 35.949 exploataţii agricole fără personalitate juridică.

Intervalul de încredere a fost de 95% (marja de eroare ±5%).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...