România caută cu ce să producă atunci când creşte consumul de energie, Polonia a adoptat şi soluţia inversă: eşti plătit să nu consumi

În aceste zile când România importă constant energie în orele de vârf, opinia publică se întreba, în momentul în care greva minerilor a oprit un grup energetic, dacă avem cu ce să suplinim ca să nu "pice" sistemul energetic. Polonia, ţară de lângă noi, a creat deja o piaţă care permite şi echilibrarea inversă: scăderea voluntară a consumului.
Mihai Nicuţ - Dum, 20 ian. 2019, 20:12
România caută cu ce să producă atunci când creşte consumul de energie, Polonia a adoptat şi soluţia inversă: eşti plătit să nu consumi

Enel X, divizia de servicii energetice avansate a grupului Enel, a devenit lider pe piața poloneză de echilibrare a rețelei prin managementul consumului pentru perioada 2021 – 2023, acoperind o cotă de 70% din acest segment pe piața de capacități din țară în perioada desemnată, arată compania energetică, într-un comunicat.

„Enel a câștigat o capacitate de 546 MW pentru echilibrarea rețelei prin managementul consumului pentru 2023, alături de cele primite luna trecută, de 446 MW pentru 2021 și 546 MW pentru 2022. Cele trei capacități au fost acordate Enel în cadrul primelor trei licitații organizate pe piața de capacități din Polonia”.

Mai relevantă decât ştirea care anunţă succesul Enel este de fapt realitatea din spatele ei: Polonia, ţară din zona noastră, cu un sistem eneregtic dominat de generarea pe bază de cărbune, a adoptat un astfel de mecanism de piaţă nou, care permite o altfel de abordare a echilibrului sistemului energetic.

Mai pe înţelesul tuturor, în condiţiile în care, la noi, inclusiv în contextul crizei minerilor, toată lumea din energie se întreba dacă ţara are capacităţi suplimentare de generare, în condiţiile unui consum în creştere şi al apariţiei unor avarii la grupuri, polonezii au adoptat soluţia de la celălalt capăt: posibilitatea diminuării voluntare a consumului, evident, nu gratis!

„Enel X a început să furnizeze primele servicii de echilibrare a rețelei prin managementul consumului pe piața poloneză în 2017. În Polonia, serviciile de echilibrarea rețelei prin managementul consumului contribuie din ce în ce mai mult la siguranța rezervelor de energie. În 2023, echilibrarea rețelei prin managementul consumului va reprezenta peste 3% din capacitatea contractată a țării pe piața capacităților de energie”, mai anunţă Enel în comunicat.

Mecansimul se numeşte demand-response. Cum funcţionează

Producția și consumul într-un sistem energetic trebuie să fie permanent în echilibru, pentru că electricitatea nu poate fi stocată în capacități suficient de mari – cel puțin în prezent tehnologia de stocare nu oferă posibilități suficient de mari, în ciuda avansului tehnologic din ultimii ani.

În practică, există diferențe între consumul și producția de energie electrică din prognoze și producția și consumul real. În consecință, dispecerul energetic național acționează prin comenzi adresate producătorilor dispecerizabili – comandând creșterea sau reducerea producției – pentru a se asigura că nivelul producției și nivelul consumului sunt în permanent în echilibru, energia fiind consumată pe măsură ce este produsă. Iar producătorii sunt plătiţi pentru echilibrarea sistemului.

În România, în cazuri excepționale în care nu poate fi asigurat nivelul producției pe măsura consumului, poate fi comandată și întreruperea alimentării cu electricitate pentru așa-numiții clienți întreruptibili. Întreruperea în situaţii excepţionale este justificatã pentru a pãstra funcţionarea sistemului, ca o ultimă opţiune sau când urgența situaţiei nu lasă alte opțiuni. Întreruperea se face în condiţii tehnice prestabilite şi cu asigurarea reluării alimentării cât mai curând posibil. Clienții întreruptibili sunt de regulă consumatori industriali mari, aceștia nefiind însă remunerați pentru aceste întreruperi.

Există însă şi posibilitatea echilibrării sistemului pe partea de consum, adică în loc să crească producţia pentru a acoperi o creştere a consumului, poate să scadă consumul unor consumatori mari,pentru echilibrare, iar ei să fie remuneraţi pentru asta. Este ceea ce se cheamă sistemul „demand-response”, aplicat pe pieţele mature de energie electrică şi acum, iată, şi în Polonia.

Programele de echilibrare a rețelei prin managementul consumului sunt create pentru remunerarea unor mari consumatori de energie, precum fabricile, centrele de date și centrele comerciale, astfel încât acești consumatori să-și poată ajusta consumul de energie prin reducerea sau creșterea acestuia, cu scopul stabilizării rețelei. Sistemul presupune remunerații acordate utilizatorilor pe tot parcursul anului, pentru disponibilitatea acestora de a răspunde în eventualitatea unei urgențe a rețelei, precum și plăți suplimentare în cazul în care intervenția lor este necesară.

Programul oferă o mai mare flexibilitate a rețelei, stabilitate și o utilizare mai eficientă a infrastructurii energetice, în vederea menținerii unor prețuri cât mai scăzute la electricitate pentru toți consumatorii.

Astfel, operatorul de transport are la dispoziţia sa o „centrală electrică virtuală”, obținută prin agregarea puterilor puse la dispoziție de mai mulți clienţi care aleg să intre în sistem, care poate interveni pentru asigurarea echilibrului dintre producţia de energie şi consum, acţionând asupra ultimei componente. Operatorul are la dispoziție astfel încă o unitate dispecerizabilă, de o putere suficient de mare încât să aibă o contribuție relevantă la echilibrare, dar fără să fie nevoit să facă eforturile de administrare pentru a relaționa cu acei câteva zeci sau poate sute de consumatori.

Exemplele de consumatori potenţiali: consumatori industriali mari care au posibilitatea de a ajusta nivelul producției, centre comerciale – care au iluminat și sisteme de climatizare flexibile, clădiri de birouri – pe partea de iluminat și climatizare, instalații de tratare a apei – care pot amâna sau dimpotrivă, pot începe mai devreme procesele de tratare care consumă electricitate; instalații de irigat care au capacități de acumulare a apei – pot avea flexibilitatea de a decide când doresc să acumuleze apa, dacă e nevoie de consum, sau să amâne acest proces – dacă e nevoie de reducerea consumului.

Din punct de vedere tehnic sunt necesare platforma pusă la dispoziție de către operatorul demand response, contorizare inteligentă la client și sisteme de automatizări în instalațiile înscrise pentru ca dispecerizarea să se poată face în timp util – de la comandă la efectuarea tehnică a operațiunilor necesare.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei anunță că STB va scoate pe traseu în acest weekend preponderent mijloace de transport dotate cu sisteme de climatizare
Primăria Capitalei anunță că STB va scoate pe traseu în acest weekend preponderent mijloace de transport dotate cu sisteme ...
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) anunţă că în acest weekend, când sunt anunţate temperaturi de 40 grade, STB SA va scoate în circulaţie preponderent mijloace de transport dotate cu......
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului lot
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului ...
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis la Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
Lummus și MOL au început proiectarea tehnică a unei instalații pentru managementul deșeurilor din plastic la fabrica din localitatea Tiszaújváro, Ungaria
Lummus și MOL au început proiectarea tehnică a unei instalații pentru managementul deșeurilor din plastic la fabrica ...
Lummus Technology, un furnizor global de tehnologii de proces și soluții care oferă valoare adăugată în energie, și ...
Ciolacu: O să cer demisia conducerii AMEPIP, în cazul în care Comisia Europeană va solicita acest lucru
Ciolacu: O să cer demisia conducerii AMEPIP, în cazul în care Comisia Europeană va solicita acest lucru
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că va solicita demisia conducerii Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea ...