România, creştere economică peste media UE, în ritm anual

În trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, România a avut o creştere a PIB de 1,4%, peste avansul de 1,2% înregistrat de Uniunea Europeană şi dublu faţă de avansul de 0,7% înregistrat de zona euro. Însă PIB a înregistrat o scădere de 1% faţă de primul trimestru, acesta fiind cel mai semnificativ recul trimestrial înregistrat de o ţară membră a Uniunii Europene.
Economica.net - joi, 14 aug. 2014, 09:57
România, creştere economică peste media UE, în ritm anual

În trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, România a avut o creştere a PIB de 1,4%, peste avansul de 1,2% înregistrat de Uniunea Europeană şi dublu faţă de avansul de 0,7% înregistrat de zona euro, potrivit Eurostat. Practic, timp de două trimestre consecutive, în ultimul trimestru al anului trecut şi în primul trimestru al acestui an, România are cea mai mare creştere economică anuală din UE.

În al doilea trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru, Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 0,2% în timp ce economia zonei euro a stagnat.

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că datele oficiale confirmă faptul că România continuă creşterea economică şi că ţara noastră are una dintre ‘cele mai solide creşteri din UE’.

„Datele oficiale confirmă vestea bună – România continuă creşterea economică! Cu +2,6% faţă de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% creştere industrială şi în graficul creşterii de minim +2,5% pentru acest an. Avem în continuare una din cele mai solide creşteri din UE. Este ca şi când mergeam cu maşina cu 130 km la oră şi acum mergem cu 100 km la oră – dar mergem tot înainte!”, a postat prim ministrul pe contul său de Facebook.

Pe de altă parte, Produsul Intern Brut al României a înregistrat o scădere de 1% în al doilea trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru, acesta fiind cel mai semnificativ recul trimestrial înregistrat de o ţară membră a Uniunii Europene

Potrivit datelor disponibile până în prezent, Cipru, Germania şi Italia au consemnat scăderi trimestriale ale PIB cuprinse între 0,3% pentru Cipru şi 0,2% în cazul Germaniei şi Italiei. În acelaşi timp, economiile Cehiei şi Franţei au stagnat.

După primul trimestru din acest an, Produsul intern brut – date ajustate sezonier – estimat a fost de 161,159 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 4% faţă de trimestrul I 2013. Pe serie brută, produsul intern brut estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,384 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013.

La sfârşitul lunii mai a acestui an, Comisia Naţională de Prognoză a revizuit uşor în sus prognoza privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, la 2,5%, respectiv, 2,6%.

La rândul său, Fondul Monetar Internaţional estima în luna aprilie că, în acest an, România va înregistra o creştere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...