România, cel mai mare deficit în colectarea TVA, dintre ţările Europei Centrale şi de Est – PwC

România are cel mai mare deficit în colectarea Taxei pe Valoarea Adăugată dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, se arată într-un comunicat PwC.
Economica.net - joi, 19 nov. 2015, 10:54
România, cel mai mare deficit în colectarea TVA, dintre ţările Europei Centrale şi de Est - PwC

‘Conform datelor oficiale ale Comisiei Europene (la nivelul anului 2013 – n. r.), statele membre UE din Europa Centrală şi de Est au printre cele mai mari niveluri de deficit în colectarea TVA-ului (dat de diferenţa dintre veniturile pe care bugetul statului ar trebui să le colecteze din TVA şi veniturile pe care le colectează în realitate) ce se încadrează între 22,4% în Republica Cehă şi 41,1% în România. Restul ţărilor CEE (…) au, de asemenea, niveluri mari de deficit în colectarea TVA-ului, respectiv 24,4% (Ungaria), 26,7% (Polonia) şi 34,9% (Slovacia)’, informează PwC.

Potrivit comunicatului, în ultimii ani, câteva ţări CEE, cum ar fi România, Slovacia, Polonia, au iniţiat reforme ale administraţiilor fiscale, precum şi programe de modernizare menite să reducă deficitul de colectare a TVA-ului.

Această problemă comună a regiunii costă bugetele de stat ale celor cinci ţări CEE în jur de 27 de miliarde de euro anual, scrie Agerpres.

‘Dacă privim în perspectivă, această sumă este mult mai mare decât totalul veniturilor anuale obţinute din taxe în Slovacia (21,8 miliarde de euro în 2013, conform datelor furnizate de OECD). În economia globalizată de astăzi, în care evazioniştii fiscali îşi pot schimba nestingheriţi ţările de rezidenţă pentru a profita de portiţele legislative, devine esenţial ca ţările CEE să abordeze problema fraudei fiscale împreună, într-un mod coerent şi coordonat. Prin urmare, ţările CEE ar trebui să-şi intensifice schimbul de bune practici şi să conlucreze în lupta împotriva fraudei fiscale şi în reducerea deficitului de colectare a TVA-ului’, a declarat Daniel Anghel, lider Impozite Indirecte CEE al PwC.

El a precizat că schemele de fraudare a TVA-ului folosite în trecut în ţările europene occidentale sunt acum replicate în ţările CEE.

‘Aşa numitele fraude de tip carusel şi veriga lipsă au fost identificate în ţările CEE în domenii precum: deşeuri de metal, industria agroalimentară, textile, componente IT, telefonie mobilă, imobiliare şi retail. Din acest motiv, am prezentat în cadrul conferinţei de astăzi experienţa diferitelor state membre UE din Europa Centrală şi de Est în lupta cu evaziunea fiscală şi tipurile de măsuri legislative şi instituţionale care au funcţionat cel mai bine în combaterea evaziunii şi creşterea colectării TVA’, a adăugat Anghel.

Oficiali din cadrul ministerelor de finanţe şi ale economiei din cinci ţări din Europa Centrală şi de Est (Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia) au făcut apel la o abordare comună pentru combaterea fraudei de TVA şi creşterea colectării veniturilor bugetare din TVA, în cadrul unei conferinţe organizate joi de PwC în Budapesta.

Te-ar mai putea interesa și
România importă aproximativ 1.000 de MW de electricitate duminică dimineaţă, la un consum de 5.000 MW, după oprirea reactorului 2 de la Cernavodă
România importă aproximativ 1.000 de MW de electricitate duminică dimineaţă, la un consum de 5.000 MW, după oprirea ...
România importă aproximativ 1.000 MW duminică dimineaţă, după oprirea planificată a unităţii 2 de la Cernavodă, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, postate în......
Dosarul nuclear iranian: Preşedintele Rouhani, optimist în privinţa unui acord privind ridicarea sancţiunilor
Dosarul nuclear iranian: Preşedintele Rouhani, optimist în privinţa unui acord privind ridicarea sancţiunilor
Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat sâmbătă că este optimist cu privire la discuţiile vizând reînvierea ...
Resturile rachetei chineze scăpate de sub control s-au dezintegrat deasupra Oceanului Indian
Resturile rachetei chineze scăpate de sub control s-au dezintegrat deasupra Oceanului Indian
Un segment semnificativ din racheta chineză reintrată duminică în atmosfera Pământului s-a dezintegrat deasupra Oceanului ...
Record: 110.633 doze de vaccin administrate în 24 de ore. Peste 10 mii de persoane imunizate la Maratonul Vaccinării din Bucureşti
Record: 110.633 doze de vaccin administrate în 24 de ore. Peste 10 mii de persoane imunizate la Maratonul Vaccinării din ...
Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva COVID-19 informează că, în ultimele ...