România, cel mai mare potenţial din ECE pentru dezvoltarea industriei mobilităţii prin satelit – AHK

România are cel mai mare potenţial din Europa Centrală şi de Est pentru dezvoltarea industriei mobilităţii prin satelit şi a comunicaţiilor mobile, a declarat, luni, Sebastian Metz, general manager al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - lun, 08 dec. 2014, 11:57
România, cel mai mare potenţial din ECE pentru dezvoltarea industriei mobilităţii prin satelit - AHK

,,În prezent, în Europa sunt funcţionale peste 30.000 de aplicaţii pe baza reţelei de satelit, servicii devenite indispensabile în viaţa de zi cu zi. Tehnologiile bazate pe sateliţii Galileo şi Copernicus generează un rulaj anual de 124 miliarde euro, urmând ca până în 2020, rulajul anual din serviciile bazate pe sateliţi să ajungă la 240 miliarde de euro’, a spus Sebastian Metz.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK) a organizat luni o conferinţă internaţională referitoare la implementarea realizărilor tehnologice ale Europei din domeniul comunicării prin satelit în modele concrete de afaceri şi servicii inovative în sfera mobilităţii şi a serviciilor mobile, scrie Agerpres.

România are, deja, infrastructura de cercetare adecvată pentru abordarea, cu dezvoltările de până în 2020, a programelor de explorări spaţiale europene şi internaţionale.

,,România are peste 80.000 de ingineri care lucrează în sectorul IT şi telecomunicaţii şi dispune de resursa umană şi capacitate industrială în zona tehnologiei înalte care poate fi pe deplin utilizată. Peste 5.000 de întreprinderi inovative există, de asemenea, în România, iar programele guvernamentale de stimulare a mediului de afaceri vor duce la creşterea numărului acestora’, a mai spus Metz.

Evenimentul de la Bucureşti a avut loc în cadrul unui amplu program de prezentare a două iniţiative europene: SUNRISE & EMMIA şi a avut ca temă ”Serviciile mobile – o industrie emergentă cu oportunităţi pentru noi locuri de muncă în România’.

O serie de experţi internaţionali au prezentat publicului impulsuri tematice şi răspunsuri la întrebări privind potenţialul concret al sectorului mobilităţii şi al serviciilor mobile, precum şi despre cum pot fi utilizate practic capacităţile tehnologice ale Europei, certificate de dezvoltarea la nivel european a celor două sisteme globale de navigare prin satelit Galileo şi EGNOS.

,,Sectorul spaţial este un motor al progreselor ştiinţifice şi, în acelaşi timp, o sursă de creare a sistemelor şi serviciilor cu potenţial de creştere în domenii precum telecomunicaţiile, navigaţia şi observarea Pământului. Sectorul spaţial este vârful de lance al economiei digitale, participarea la explorările spaţiale şi utilizarea datelor furnizate de misiunile ştiinţifice producând creşterea expertizei şi dezvoltarea resursei umane prin accesul la cele mai moderne informaţii şi sisteme de prelucrare a informaţiilor’, a spus Jurgen Vogel, coordonator al platformei internaţionale EMMIA PLP.

Asigurarea excelenţei ştiinţifice trebuie să asigure accelerarea dezvoltării tehnologiilor şi a inovaţiilor care vor susţine dezvoltarea capabilităţilor industriei româneşti, inclusiv a IMM-urilor inovatoare, pentru a răspunde la cerinţele speciale ale misiunilor ştiinţifice din spaţiul cosmic. Resursa umană înalt calificată şi know-how-ul obţinut se materializează în excelenţă şi competitivitate, în produse şi servicii pentru piaţa internă şi internaţională.

Proiectul ‘SUNRISE’ este gestionat de Agenţia Europeană pentru Sistemul Global de Navigare prin Satelit (GSA, Praga), iar EMMIA (European Mobile & Mobility Industries Alliance) reprezintă o iniţiativă a Comisiei Uniunii Europene.

Proiectul ‘SUNRISE’ urmăreşte implicarea mediului antreprenorial european în vederea identificării posibilităţilor legate de generarea de proiecte şi afaceri în domeniile ITS (Intelligent Transportation System) şi LBS (Location Based Services), utilizând Sistemul Global de Navigare prin Satelit.

AHK România face parte din reţeaua Camerelor de Comerţ şi Industrie bilaterale germane. AHK România a fost înfiinţată oficial în septembrie 2002 şi la ora actuală numără peste 500 de membri.

Te-ar mai putea interesa și
YouTube va lansa un magazin online pentru servicii de streaming video
YouTube va lansa un magazin online pentru servicii de streaming video
YouTube, parte a grupului Alphabet, intenţionează să lanseze un magazin online pentru servicii de streaming video, potrivit unui articol publicat de Wall Street Journal, citat de Reuters....
Profitul net al Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru
Profitul net al Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru
Profitul net al grupului chinez Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru, din cauza condiţiilor economice ...
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat ...
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Un număr de 2.651 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 2.033 ...