1EUR = 4.8430 RON | Bucureşti 29 º

News

România cere UE bani pentru pagubele generate de vremea rea din ultima parte a iernii trecute

Comisia Europeană a primit vineri o cerere din partea României pentru sprijin financiar de la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a acoperi costurile de remediere a pagubelor provocate de fenomenele meteorologice extreme din ultima parte a iernii, evaluate de autorităţile de la Bucureşti la 327,9 milioane de euro.

05 apr, 2014 | ECONOMICA.net

'România a depus o cerere pentru fenomenele extreme din timpul iernii cu care s-a confruntat ţara la sfârşitul lui ianuarie şi începutul lui februarie acest an. Pagubele totale directe declarate sunt de 327,9 milioane de euro. Suma reprezintă 41,8% din pragul pe care îl are România pentru catastrofe majore, de 783,738 milioane de euro', a declarat Shirin Wheeler, purtătoare de cuvânt a comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn.

Regulamentul FSUE defineşte catastrofele majore drept cele care au provocat daune care depăşesc un prag specific pentru fiecare ţară şi este definit a fi de 0,6% din Venitul Naţional Brut (VNB) sau 3 de miliarde de euro. În cazul României pragul de 0,6% din VNB este de 783,738 milioane de euro.

'De aceea, cererea este depusă în baza criteriilor pentru dezastre regionale şi va fi evaluată în conformitate cu condiţiile regulamentului din 2002, încă în vigoare, conform cărora majoritatea populaţiei din regiune trebuie să fie afectată şi să existe dovezi ale unor repercusiuni lungi şi grave asupra condiţiilor de viaţă şi a stabilităţii economice a regiunii', a mai afirmat Shirin Wheeler.

Slovenia a depus şi ea vineri o cerere de mobilizare a FSUE pentru pagubele provocate de gheaţă şi de furtuni în această iarnă, declarând pagube de 427,8 milioane de euro. Valoarea totală a pagubelor reprezintă 204,6% din pragul aplicat Sloveniei, de 209,587 milioane de euro, motiv pentru care cererea acestui stat va fi evaluată în conformitate cu criteriile pentru catastrofe majore.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO