România, creştere peste media europeană la vânzările cu amănuntul, în luna ianuarie

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au înregistrat o creştere sub aşteptări în prima lună a acestui an, însă România se numără printre statele membre cu o creştere peste medie a vânzărilor cu amănuntul, arată datele publicate luni de Eurostat.
AGERPRES - lun, 06 mart. 2023, 14:56
România, creştere peste media europeană la vânzările cu amănuntul, în luna ianuarie

Conform acestor date, în luna ianuarie 2023, comparativ cu luna luna decembrie 2022, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,3% atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să înregistreze o creştere de 1% în luna ianuarie, comparativ cu decembrie, scrie Agerpres.

Economiştii consideră vânzările cu amănuntul ca un indicator al cererii de consum, care a avut de suferit în ultimele luni de pe urma inflaţiei accelerate, declanşată în principal de creşterea preţurilor la energie şi alimente, dar care a început să se extindă şi la alte sectoare ale economiei.

România se numără printre ţările unde vânzările cu amănuntul au înregistrat o creştere peste media din UE în luna ianuarie, cu un avans de 0,8%. Campioane în UE la creşterea vânzărilor cu amănuntul în prima lună a anului au fost Ţările de Jos (4,9%), Luxemburg (4,6%) şi Slovenia (4,1%).

Eurostat subliniază că în luna ianuarie comparativ cu decembrie vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de creşterea cu 1,8% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări non-alimentare, precum şi de creşterea cu 1,1% a vânzărilor de produse non-alimentare. Pe de altă parte, vânzările de carburanţi au scăzut cu 2,1%.

În ritm anual, luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 2,3% în zona euro şi cu 2,7% în Uniunea Europeană. Cele mai importante reduceri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Belgia (minus 8,9%) şi Germania (minus 6,8%). La polul opus, cele mai importante creşteri anuale au fost înregistrate în Slovenia (18,5%) şi România (5,8%).

În ritm anual, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea, cu 4,7%, a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări non-alimentare, precum şi de reducerea cu 1% vânzărilor de produse non-alimentare. În schimb, vânzările de carburanţi au crescut cu 5,6%.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut cu 5,7% în ianuarie 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, în mare parte datorită vânzărilor de produse nealimentare, dar şi a celor alimentare, băuturi şi tutun. Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în prima lună a acestui an, comparativ cu ianuarie 2022, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), s-a majorat cu 5,3%.

De asemenea, în ianuarie 2023 faţă de decembrie 2022, afacerile din comerţul cu amănuntul, au scăzut ca serie brută cu 22%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, au crescut cu 0,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii resping propunerea Guvernului. Greva continuă
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii ...
Update: Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri seară, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate......
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul a aprobat miercuri un proiect ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma ...
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia consilierii juridici vor putea preda şi în învăţământul ...
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie ...