România, creştere peste media europeană la vânzările cu amănuntul, în luna ianuarie

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au înregistrat o creştere sub aşteptări în prima lună a acestui an, însă România se numără printre statele membre cu o creştere peste medie a vânzărilor cu amănuntul, arată datele publicate luni de Eurostat.
AGERPRES - lun, 06 mart. 2023, 14:56
România, creştere peste media europeană la vânzările cu amănuntul, în luna ianuarie

Conform acestor date, în luna ianuarie 2023, comparativ cu luna luna decembrie 2022, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,3% atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să înregistreze o creştere de 1% în luna ianuarie, comparativ cu decembrie, scrie Agerpres.

Economiştii consideră vânzările cu amănuntul ca un indicator al cererii de consum, care a avut de suferit în ultimele luni de pe urma inflaţiei accelerate, declanşată în principal de creşterea preţurilor la energie şi alimente, dar care a început să se extindă şi la alte sectoare ale economiei.

România se numără printre ţările unde vânzările cu amănuntul au înregistrat o creştere peste media din UE în luna ianuarie, cu un avans de 0,8%. Campioane în UE la creşterea vânzărilor cu amănuntul în prima lună a anului au fost Ţările de Jos (4,9%), Luxemburg (4,6%) şi Slovenia (4,1%).

Eurostat subliniază că în luna ianuarie comparativ cu decembrie vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de creşterea cu 1,8% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări non-alimentare, precum şi de creşterea cu 1,1% a vânzărilor de produse non-alimentare. Pe de altă parte, vânzările de carburanţi au scăzut cu 2,1%.

În ritm anual, luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 2,3% în zona euro şi cu 2,7% în Uniunea Europeană. Cele mai importante reduceri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Belgia (minus 8,9%) şi Germania (minus 6,8%). La polul opus, cele mai importante creşteri anuale au fost înregistrate în Slovenia (18,5%) şi România (5,8%).

În ritm anual, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea, cu 4,7%, a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări non-alimentare, precum şi de reducerea cu 1% vânzărilor de produse non-alimentare. În schimb, vânzările de carburanţi au crescut cu 5,6%.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut cu 5,7% în ianuarie 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, în mare parte datorită vânzărilor de produse nealimentare, dar şi a celor alimentare, băuturi şi tutun. Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în prima lună a acestui an, comparativ cu ianuarie 2022, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), s-a majorat cu 5,3%.

De asemenea, în ianuarie 2023 faţă de decembrie 2022, afacerile din comerţul cu amănuntul, au scăzut ca serie brută cu 22%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, au crescut cu 0,7%.

Te-ar mai putea interesa și
ANPC a închis hotelul Amalia din Eforie Nord, după ce un client a ajuns la spital cu intoxicație alimentară
ANPC a închis hotelul Amalia din Eforie Nord, după ce un client a ajuns la spital cu intoxicație alimentară
Comisari ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au amendat contravenţional cu 25.000 de lei şi au oprit temporar funcţionarea unui hotel pentru tratament din......
Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm: Vom lansa mâine următoarea fază a studiilor de inginerie specifice amplasamentului pentru proiectul reactorului de mici dimensiuni
Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm: Vom lansa mâine următoarea fază a studiilor de inginerie specifice ...
Următoarea fază a studiilor de inginerie specifice amplasamentului pentru proiectul reactoarelor modulare mici de la Doiceşti ...
Platforma George, oferită și în România de BCR a ajuns la 10 milioane de utilizatori în 6 țări
Platforma George, oferită și în România de BCR a ajuns la 10 milioane de utilizatori în 6 țări
George, platformă de digital banking din Europa Centrală și de Est, atinge o nouă etapă de dezvoltare după ce a ajuns ...
Medicii din Portugalia au intrat în grevă și cer salarii mai mari
Medicii din Portugalia au intrat în grevă și cer salarii mai mari
Serviciile publice de sănătate din Portugalia au fost perturbate marţi de prima zi dintr-o grevă de 48 de ore lansată ...