Atenție la etichete. 56% din alimentele importate din SUA vin prin intermediari europeni. Vita și cartofii sunt în cantitățile cele mai mari

Mai mult de jumătate dintre produsele agro-alimentare importate din Statele Unite ale Americii intră în țară prin intermediari din Uniunea Europeană, astfel că este mai dificil pentru consumatori să le afle proveniența. Spre exemplu, anul trecut România a importat indirect din SUA, prin Olanda, Italia și Germania, carne de vită, proaspătă sau înghețată, în valoare de peste 1 milion de dolari. Pe lista produselor alimentare venite din SUA prin UE se mai află cartofii, ciocolată, afinele sau extractele din cafea.
Alina Stanciu - lun, 18 mai 2020, 18:31
Atenție la etichete. 56% din alimentele importate din SUA vin prin intermediari europeni. Vita și cartofii sunt în cantitățile cele mai mari

De când este membră UE și nu mai poate produce cereale modificate genetic, România se aprovizionează cu furaje pentru animale, inclusiv soia, cu precădere din SUA. Marfa intră direct în țară prin portul Constanța așa cum se întâmplă și cu alte produse precum făina din soia, semințe de floarea soarelui,porumb, pește și unele fructe de mare. În total, în 2019, România a cumpărat direct din SUA produse agroalimentare în valoare totală de 72 de milioane de dolari (108,8 milioane de dolari în 2018 și 65,9 milioane de dolari în 2017), conform ultimelor date furnizate de Direcția pentru Agricultură a SUA (USDA).

Valoarea reală a importurilor de mâncare din SUA a fost însă anul trecut cu 56% mai mare, până la 163,2 milioane de dolari, diferența constând în marfa adusă indirect în România de importatori din alte state membre. Sunt șapte categorii de produse alimentare cumpărate din SUA exclusiv prin intermediari europeni, iar cele mai valoroase cantități sunt de carne de vită proaspăt și congelată.

Mai exact, anul trecut România a cumpărat indirect carne de vită în valoare de 1,1 milioane de dolari.”Vita ajunge în România prin Olanda, Italia și Germania datorită volumelor și a cerințelor privind licențelor de export”, explică analiștii USDA.

Urmează din punct de vedere valoric cartofii, proaspeți sau semipreparați (783,2 milioane de dolari), arahidele (813,3 mii de dolari)și concentratele sau extractele de cafea ori ceai (584.300 de dolari). De asemenea, se mai importă indirect afine și ciocolată.

 „Cartofii albi și cartofii dulci sunt importați de România prin Germania, Italia și Olanda”, se arată în raportul USDA, potrivit căruia, anul trecut, SUA a exportat către România, direct și prin intermediari, cartofi dulci în valoare de 1,1 milioane de dolari, din care direct de 65.000 de dolari. Ptactic, 94,2% din cartofii dulci cu originea SUA au ajuns în țară prin Germania, Italia sau Olanda.

În ceea ce privește ciocolata, aceasta ajunge în țară prin importatori din Marea Britanie.

Ce mai cumpărăm din SUA

În cantități mari se importă din SUA și „preparate alimentare nespecificate”. În 2019 vorbim despre o valoare de 32 de milioane de dolari, din care 84% a fost adusă indirect. Urmează semințele de floarea soarelui, care au tras balanța comerciale înspre impotrturi cu 29,2 milioane de dolari, din care 34,5% indirect și preparatele din soia care ne-au costat 18 milioane de dolari, din care 14,8% au ajuns în primă instanță la importatori din UE.

„Pentru ingredientele necesare alimentelor procesate, nu apar importuri directe, în timp ce datele referitoare la imporurile indirecte reflectă tranzacții de aproximativ 600.000 USD. În cazul sosurilor, s-au adus indirect, prin Germania, UK și Olanda,marfă în valoare de 1,03 milioane de dolari, la care s-a adăugat marfă de  210.000 dolari adusă pe teritoriul României în mod direct”, se mai menționează ]n raportul citat.

 De ce se aduce marfă indirect

Comerțul indirect se explică mai ales în cazul produselor ce se aduc în cantități mai mici sau care ar putea necesita condiții comerciale mai flexibile decât pot oferi furnizorii americani. În alte cazuri, distribuitorii europeni pot oferi expeditorilor americani volume sau condiții de plată mai bune decât ar putea oferi distribuitorii români.

De asemeanea, pentru mulți exportatorii americani este mai eficient să transporte volume mari către hub-uri de distribuție din Europa de Vest. Ori, unii importatori români preferă să lucreze prin intermediul distribuitorilor europeni și consideră că este convenabil pentru intermediari să se ocupe de vamele UE.

Pentru a verifica de unde provin alimentele, căutați numele producătorului pe etichete.

Te-ar mai putea interesa și
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență care include în categoria produselor accizabile toate produsele cu......
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...