România, de departe cea mai mare creştere economică an la an din UE în trimestrul al doilea

Cu o creştere economică ajustată sezonier de 5,9% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, România conduce confortabil în topul celor mai dinamice economii din UE. La nivelul celor 28 de state membre s-a înregistrat o creştere economică an la an de doar 1,8% în intervalul aprilie-iunie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Economica.net - vin, 12 aug. 2016, 09:54
România, de departe cea mai mare creştere economică an la an din UE în trimestrul al doilea

Topul celor mai puternice creşteri ale PIB din UE în T2 este condus de România (5,9%), Slovacia (3,7%), Spania (3,2%) şi Suedia (3,1%). La polul opus se găsesc Grecia, cu o contracţie de 0,7% a PIB an la an în trimestrul al doilea, Estonia, cu o creştere economică modestă, de doar 0,5%, Letonia şi Italia (plus 0,7% fiecare), respectiv Portugalia, cu o creştere de 0,8%, potrivit datelor anunţate vineri de Eurostat.

În zona euro, creşterea economică anuală din trimestrul al doilea s-a situat la 1,6%, încetinind de la 1,7% în precedentele două trimestre, iar la nivelul întregii Uniuni Europene PIB-ul a crescut cu 1,8%.

Faţă de primul trimestru din acest an, economia UE a crescut cu 0,4%, uşor mai rapid decât zona euro, unde PIB-ul a avansat cu doar 0,3%.

România figurează cu cea mai mare creştere economică din UE şi pe datele trimestru la trimestru, cu o creştere de 1,5% a PIB în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului.

Creşterea economică a fost susţinută în acest an de consum, datorită reducerii TVA şi creşterii salariilor bugetarilor. 

În primul trimestru, România raporta o creştere economică anuală de 4,3%.

„Performanţele industriei au rămas, probabil, slabe în trimestrul al doilea (…) contribuţia netă a exporturilor ar putea fi negativă”, notează economistul Raiffeisen Bank Nicolae Covrig într-o notificare către clienţi, citată de Bloomberg.

Comisia Europeană, FMI, principalele agenţii de rating şi analiştii avertizează că „pomenile” electorale, precum majorarea salariilor în perioada premergătoare alegerilor, ar putea pune în pericol ţinta de deficit bugetar de anul viitor.

Germania, cea mai mare economie europeană, a crescut cu 0,4% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, în timp ce creşterea raportată la perioada similară a anului trecut se cifrează la 1,7%.

Lucrurile stau ceva mai prost în Franţa, a cărei economie a stagnat în trimestrul al doilea şi a crescut cu doar 1,4% în ultimele 12 luni.

Marea Britanie, care va continua să figureze în statisticile UE până când va ieşi efectiv din Europa graţie referendumului din 23 iunie pentru Brexit, a crescut cu 0,6% în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru, respectiv cu 2,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...