România, din nou oaia neagră a Europei, cu cel mai mic grad de absorbţie a fondurilor UE. Cum stau vecinii noştri

Din cauza corupţiei şi a slabei capacităţi a administraţiei, România a atras doar jumătate din fondurile structurale, de departe cea mai proastă situaţie din toată Uniunea Europeană. Mai are un an în care să încerce să absoarbă cât a atras în ultimii opt.
Economica.net - Dum, 28 dec. 2014, 22:00
România, din nou oaia neagră a Europei, cu cel mai mic grad de absorbţie a fondurilor UE. Cum stau vecinii noştri

România este statul membru al Comisiei Europene cu cel mai mic grad de absorbţie a sumelor aferente exerciţiului financiar 2007-2013, potrivit unei situaţii comparative perezentate de postul de televiziune Euronews.

România are un grad de absorbţie de doar 53,9%, potrivit Euronews, cel mai mic din UE. După noi urmează tot două state intrate în Uniune mai târziu, Slovacia şi Cehia, care se pot lăuda totuşi cu un grad de absorbţie de 56,3%, respectiv 61,3%. După ele, postul european de televiziune plasează însă unul dintre „veteranii” Uniunii Europene, statul italian, care a reuşit să cheltuiască doar 61,9% din cele 28 de miliarde de euro alocate în exerciţiul financiar 2007-2013.

Statele membre mai au la dispoziţie anul 2015 pentru a putea cheltui sumele din bugetul alocat perioadei 2007-2013, dar, potrivit Euronews, în total 88 de miliarde de euro riscă să fie pierdute de statele membre din cauza corupţiei, a instabilităţii guvernamentale dar şi a lipsei capacităţii instituţionale de a cheltui banii europeni.
Dacă pentru Italia explicaţia absorbţiei reduse ţine de schimbarea frecventă a echipelor guvernamentale, care e explicaţia în România?

„În România este corupţie, asta e marea problemă”, a declarant pentru postul tv dr. Ramon Pacheco Pardo, un expert în chestiuni europene de la King’s College din Londra. „La Bruxelles s-a conştientizat că România a intrat prea repede în Uniunea Europeană, aderarea ar fi trebuit amânată”a spus expertul britanic. El a explicat că, dacă la început banii au foist alocaţi fără a se urmări traseul lor, în ultimii ani au avut loc mai multe controale relative la modul în care România a cheltuit banii.

Potrivit ultimului clasament referitor la corupţie realizat de Transparency International, România ocupă locul 43 din 100 de poziţii, unde poziţia 1 reprezintă apogeul corupţiuei. Totuşi, potrivit directorului adjunct al organizaţiei în România, Iulia Coşpănaru, nu corupţia este principalul motiv al absorbţiei reduse, ci administraţia sau erorile ei.

Totuşi, experţii sunt de părere că România îşi va accelera ritmul de absorbţie în 2015, ultimul an în care mai poate cheltui banii din exerciţiul financiar 2007-2013. De altfel, în bugetul pe anul viitor, la capitolul „proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare”, sunt trecute cheltuieli de 38,98 miliarde de lei, cu circa 10,4 miliarde de lei mai mult decât în acest an. Procentual, creşterea faţă de alocarea din aceste an este de 36%.

Iată gradul de aborbţie al statelor din zona României şi bugetul aferent perioadei 2007-2013

România: 53,9% din 19,2 miliarde de euro

Bulgaria: 64,7% din 6,7 miliarde de euro

Ungaria:72,2% din 24,9 miliarde de euro

Polonia: 82,7% din 67,2 miliarde de euro

Cehia: 61,3% din 26,5 miliarde de euro

Slovacia: 56,3% din 11,5 miliarde de euro

Slovenia: 75,9% din 4,1 miliarde de euro

Lituania:93,6% din 6,8 miliarde de euro

Letonia: 80,2% din 4,5 miliarde de euro

Estonia: 91,5% din 3,4 miliarde de euro

Te-ar mai putea interesa și
E oficial: Austria se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen şi spune că nu îşi va schimba decizia. Cum răspund autorităţile române
E oficial: Austria se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen şi spune că nu îşi va schimba decizia. Cum ...
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat marţi dimineaţa, într-o emisiune la postul public de televiziune, că Viena îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României......
Ungaria a blocat prin veto ajutorul european de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei pentru 2023
Ungaria a blocat prin veto ajutorul european de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei pentru 2023
Ungaria s-a opus marţi prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru ...
Polonia a primit primele tancuri şi obuziere sud-coreene
Polonia a primit primele tancuri şi obuziere sud-coreene
Polonia a primit marţi primele tancuri de asalt K2 şi primele obuziere K9 de fabricaţie sud-coreeană livrate în cadrul ...
Şeful ANAF: Îmi doresc predictibilitate fiscală, pentru că şi noi suntem o victimă a schimbărilor legislative
Şeful ANAF: Îmi doresc predictibilitate fiscală, pentru că şi noi suntem o victimă a schimbărilor legislative
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuş, a declarat marţi că îşi doreşte o predictibilitate ...