România este campioană europeană la creşterea fondurilor mutuale

Creşterea din 2011 a activelor nete ale fondurilor de investiţii mutuale din România a fost de peste 44%, cea mai mare înregistrată de o ţară din Asociaţia Administratorilor de Fonduri de Investiţii din Europa (EFAMA), spune raportul pe anul trecut al acesteia. Explicaţia stă în continuarea expansiunii fondurilor monetare, cel mai puţin riscante şi, mai ales, în creşterea prodigioasă a fondurilor de instrumente cu venit fix (obligaţiuni).
Adrian N. Ionescu - joi, 23 feb. 2012, 14:42
România este campioană europeană la creşterea fondurilor mutuale

Totuşi, România este una dintre cele mai mici pieţe de fonduri mutuale din Europa, cu active de 1.846  milioane de euro la sfârşitul anului trecut. Doar Slovenia cu 1.790 de milioane de euro, Malta (1.648) şi Bulgaria (226) au pieţe mai mici.

Doar alte două ţări au reuşit creşteri ale activelor nete, Irlanda cu 8% şi Elveţia cu 1,9%, principala cauză fiind evoluţia defavorabilă a burselor, plasamementele în acţiuni fiind cele mai consistente în majoritatea ţărilor europene.

Spre deosebire de marile pieţe ale Europei, în România investiţiile cele mai mari sunt în fonduri monetare, cele mai puţin riscante, care fac plasamente mai ales în depozite bancare, dar şi în fondurile de obligaţiuni.

Subscrierile nete, diferenţa dintre sumele investite şi cele retrase din fonduri, au contribuit cel mai mult la performanţa acestui sector al pieţei de capital româneşti.

România este una dintre puţinele ţări cu rezultate bune şi din acest punct de vedere, potrivit raportului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri de Investiţii din Europa (EFAMA).

Doar 9 ţări din cele 26 membre ale EFAMA au avut subscrieri nete pozitive, în cazul României banii intraţi în fonduri depăşind sumele retrase cu echivalentul a 248 de milioane de euro.

Pentru prima dată în istoria industriei, fondurile de obligaţiuni au fost cele mai atractive, subscrierile nete fiind de 104 milioane de euro, în 2011, cu 24 de milioane de euro mai mari decât cele în fondurile monetare. Alte tipuri de fonduri, cu subscrieri în valută dar cu plasamente tot în obligaţiuni şi mai ales în titluri de stat, au mai atras intrări nete de 65 de milioane de euro.

Cele mai mari intrări nete le-au înregistrat Marea Britanie (13 miliarde de euro), Elveţia (6), Suedia (4), Norvegia (3), Danemarca (2). După România s-a mai clasat doar Bulgaria cu 6 milioane de euro.

România are şi cea mai mare creştere (peste 14%) a tuturor tipurilor fondurilor de investiţii personale. Pe lângă fondurile mutuale, numite „deschise“, mai există (şi la noi) fonduri de investiţii denumite „închise“, pentru că subscrierea nu este posibilă oricând şi nu emit şi nici nu răscumpără continuu unităţi de fond, ca în cazul fondurilor mutuale. Mai există şi fonduri închise cotate la bursă, precum societăţile de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea.

Şi în acest caz doar alte opt ţări au înregistrat rezultate pozitive, potrivit raportului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma de 250 de miliarde de dolari – studiu
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma ...
Seamănă cu un credit de consum dar fără hârţogărie şi deseori fără costuri suplimentare pentru consumatori: soluţiile digitale de plată precum Afterpay, care permit o plată ulterioară,......
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
O sumă de 230 de milioane de euro a fost alocată, în cadrul componentei Educaţie din Planul Naţional de Redresare şi ...
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca de automobile Lancia va deveni 100% electrică în 2026 la nivel global, iar marca Alfa Romeo va face acelaşi lucru ...
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
Compania DHL Express, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de curierat din lume, a anunțat marți că a încheiat ...