România va fi miercuri vedeta celui mai important târg de produse bio din lume

Miercuri începe la Nurnberg cel mai mare târg de produse bio din lume, Biofach. România este vedeta evenimentului.
Alina Stanciu - Dum, 10 feb. 2013, 08:13
România va fi miercuri vedeta celui mai important târg de produse bio din lume

România va fi anul acesta vedeta celui mai important eveniment din industria produselor bio la nivel mondial. Pentru evoluţia spectaculoasă a industriei produselor bio, România a fost desemnată ” Ţara anului” în cadrul târgului Biofach ce va avea loc în perioada 13 -16 februarie 2013, la Nurnberg, Germania. „Noi (România n.red ) ne-am depus candidatura şi organizatorii au decis să fim „Ţara anului”. Discuţia iniţială a început încă din 2011, când am fost prezent la ediţia de atunci a târgului şi am avut o întrevedere cu primarul Nuremberg-ului”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Marian Ciocianul, preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio România. Ministerul a semnat cu reprezentantul Nurnberg Messe o convenție prin care România va fi desemnată “Țara Anului”, la Târgul Biofach încă din noiembrie anul trecut.

Spectactacol cu produse bio româneşti în Germania

România va avea la Biofach un spaţiu expoziţional de 700 de metri pătraţi, incluzând un restaurant cu produse autohtone. De asemenea, va avea loc o ceremonie de deschidere, un program artistic, iar în cadrul petrecerii la care vor participa toţi expozanţii este seara României. Costurile organizării acestui eveniment estimate de reprezentantul Bio România se cifrează la aproximativ 800.000 de euro şi vor fi suportate de către Ministerul Agriculturii. „Pentru noi care suntem la început şi avem producători micuţi este un lucru extraordinar să fim prezenţi la un astfel de târg”, mai soune Ciocianu, potrivit căruie sunt şi state cu standuri mai mari decât ale ţării noastre. „Sunt şi companii mari (din alte state n.red) care îşi permit să participe singure la acest eveniment, dar sunt puţine”, mai spune preşedintele Bio România care susţine că India a cheltuit anul trecut în jur de 1,5 milioane de euro pentru acest eveniment.

Accent pe produsele procesate

Anul acesta la Târgul de la Nurnberg vor participa în jur de 50 de firme autohtone, iar accentul se va pune pe produsele bio procesate. „La noi problema nu este că fermierii autohtoni nu au contracte. Suntem deja exportatori tradiţionali de materii prime bio. Producătorii de cereale, miere sau fructe de pădure nu mai fac faţă cererilor. Noi sperăm însă să aducem în prim plan produsele procesate româneşti, cum ar fi cele de panificaţie, lactate, brânzeturi, vin, paste făinoase, dulceţurile sau cosmeticele”, mai spune Ciocioanul.

Industria bio în creştere

Potrivit datelor Asociaţiei, în perioada 2010-2011 numărul fermelor certificate s-au triplat, ajungând la aproximativ 9.800, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care atenţia asupra României este în creştere. „Potenţialul extraordinar al României derivă din terenurile şi păşunile naturale care sunt ideale pentru crearea unor ferme organice. Există în jur de 300.000 de hectare de teren pe care se cultivă în mod organic şi mii de ferme organice cu potenţial de creştere. Principalele produse exportate sunt cerealele, legumele, vinul, ceaiul, mierea şi fructele de pădure”, scrie în prezentarea României de pe site-ul oficial al târgului.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 13,75% în august 2021
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 13,75% în august 2021
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 13,75% în august 2021, comparativ cu luna precedentă, la 232,62 milioane ...
Contrabanda cu ţigarete a crescut în România până la 8,3%, în septembrie – studiu
Contrabanda cu ţigarete a crescut în România până la 8,3%, în septembrie – studiu
Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut, în România, cu 0,6 puncte procentuale, în septembrie faţă de luna iulie, până ...
Coronavirus: China anunţă că aproape 76% din populaţia sa a fost vaccinată cu schemă completă
Coronavirus: China anunţă că aproape 76% din populaţia sa a fost vaccinată cu schemă completă
China a vaccinat cu schemă completă împotriva maladiei COVID-19 aproximativ 75,6% din populaţia sa până în data de ...