România este printre cele mai corupte ţări din UE – raport Transparency

Corupţia se agravează în China, Turcia şi alte ţări cu creştere economică puternică, în timp ce România se numără printre cele mai corupte din UE, a avertizat ONG-ul Transparency International, cerând un efort al marilor pieţe financiare internaţionale contra spălării banilor, în raportul său anual publicat miercuri şi citat de Reuters. România se clasează pe locul 69, cu un scor de 43 de puncte (cpe acelaşi loc ca şi anul trecut), la egalitate cu Brazilia, Bulgaria, Grecia, Italia, Senegal şi Swaziland. Republica Moldova ocupă locul 103, cu 35 de puncte (la fel ca în 2013), alături de Bolivia, Mexic şi Niger.
Economica.net - mie, 03 dec. 2014, 08:00
România este printre cele mai corupte ţări din UE - raport Transparency

Ucraina /26 de puncte/ a rămas ţara europeană cu cel mai ridicat nivel de corupţie percepută. Italia, Grecia şi România /43/ înregistrează cel mai slab scor dintre statele membre ale Uniunii Europene, notează Reuters.

Într-un clasament publicat la sediul său din Berlin, organizaţia afirmă că Sudanul, Coreea de Nord şi Somalia sunt ţările percepute ca cele mai corupte din lume, în timp ce Danemarca, Noua Zeelandă şi Finlanda sunt considerate cele mai virtuoase.

Raportul Transparency International /TI/ clasează 175 de ţări pe o scară de la 0 la 100, de la cele mai corupte la cele înzestrate cu multe virtuţi.

Organizaţia subliniază că este imposibil să se măsoare corupţia deoarece ea este ilegală şi ascunsă. Pentru a-şi stabili indicele, Transparency adună avizele date de experţi din organizaţii ca Banca Mondială, Banca Africană de Dezvoltare sau Fundaţia germană Bertelsmann.

Transparency pune accentul în acest an pe dificultăţile din unele ţări emergente de a lupta împotriva corupţiei.

China, de exemplu, pe locul 100 din cele 178 de ţări, pierde 4 puncte /ajungând la 36 de puncte/ şi 20 de locuri în raport cu 2013, în timp ce Turcia, clasată pe locul 64, pierde 5 puncte /45 puncte/ şi unsprezece locuri.

În legătură cu China, Transparency notează că deşi ‘mai mulţi politicieni de top şi funcţionari publici de rang minor au fost arestaţi pentru corupţie… modul în care oamenii sunt judecaţi ar trebui să fie mai transparent’.

Pentru Turcia, Transparency subliniază în raport că ‘percepţia generală a corupţiei’ în ţară ‘a crescut considerabil’, mai ales cu ‘o serie de investigaţii şi condamnări pentru corupţie vizând persoane apropiate guvernului’.

Faptul că ‘jurnaliştii care critică regimul’ au fost ‘persecutaţi’ şi ‘arestaţi’ a contribuit la deteriorarea imaginii ţării.

Corupţia este de asemenea o problemă majoră în alte economii emergente, adaugă raportul TI, citând Brazilia /locul 69, 43 de puncte/ şi suspiciunea de corupere a personalului ei politic de către companiile petroliere.

India /a 85-a, 38 de puncte/ este de asemenea arătată cu degetul de Transparency care denunţă utilizarea de conturi bancare instalate în paradisuri fiscale ca insula Mauritius.

Investiţiile bogaţilor cetăţeni ruşi în Cipru atrag de asemenea atenţia organizaţiei, care le plasează ţara pe un loc modest, 136 /27 de puncte/.

Performerul de top a fost din nou Danemarca cu 92 de puncte, o creştere cu un punct faţă de anul trecut, şi Noua Zeelandă, Finlanda, Suedia şi Norvegia care se află din nou pe primele cinci locuri.

Ucraina /26 de puncte/ a rămas ţara europeană cu cel mai ridicat nivel de corupţie percepută. Italia, Grecia şi România /43/ înregistrează cel mai slab scor dintre statele membre ale Uniunii Europene, notează Reuters.

TI a cerut de asemenea UE, Statelor Unite şi ţărilor G20 să urmeze exemplul Danemarcei şi să creeze un registru public ce include informaţii de proprietate pentru toate companiile încorporate.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în 2023. De ce trebuie să te ferești ca să nu autorizezi o fraudă
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în ...
În 2023, sistemele antifraudă ale băncii digitale Revolut au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline, echivalentul a aproximativ 2,8 miliarde de lei, la nivel global. Pentru......
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
ABC Medicover Holdings din Olanda majorează capitalul social al firmei Iowemed cu 27,3 milioane de lei, conform unei decizii ...
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste operațiunile locale
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste ...
Retailerul polonez Zabka, care se va extinde pe plan local urmare a intrării în acționariatul distribuitorului autohton ...
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă mai mulți pasageri decât companiile de ...