România este una dintre cele mai pro-europene societăţi din UE – Ministrul de externe

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a declarat vineri, la Bucharest Forum, că România este una dintre cele mai 'pro-europene' societăţi din UE, afirmând că Uniunea Europeană are nevoie de implementarea Strategiei globale, pentru a răspunde la provocările prezentului.
Economica.net - vin, 07 oct. 2016, 18:29
România este una dintre cele mai pro-europene societăţi din UE - Ministrul de externe

În opinia acestuia, Brexitul schimbă modul de abordare la nivel european. ‘În ultimii ani, UE s-a confruntat cu crize multiple şi cu teste foarte grele. (…) În contextul actual, marcat de dezbaterea pe tema Brexit, trebuie să promovăm o agendă europeană mai ofensivă. Ca să fim siguri că avem abordarea potrivită, trebuie să avem o imagine clară a cauzelor ce au dus la Brexit’, a afirmat el.

Ministrul a amintit că fiecare ţară din UE trebuie să facă eforturi pentru coeziunea regională. ‘Este prioritatea şi responsabilitatea noastră comună să lucrăm pentru o Uniune mai bună’, a precizat acesta.

De asemenea, ministrul de Externe a subliniat că România şi-a adus contribuţia la scrierea strategiei globale UE. În prezent, a apreciat el, ‘cuvântul zilei este ‘implementare”.

‘Este important ca strategia să fie inclusă în politicile naţionale ale tuturor ţărilor’, a adăugat Lazăr Comănescu.

Comănescu a adăugat că România a început, în acest sens, propria evaluare internă, cu accent pe ‘abordarea situaţiilor de criză şi dimensiunile civilă şi militară ale securităţii şi apărării’.

‘Pentru noi, un lucru este clar: dacă vrem să fim un actor important, trebuie să contăm în regiune, în ambele direcţii: în Est şi în Sud’, a punctat ministrul de Externe.

Acesta a amintit de eforturile României pentru a asigura securitatea în spaţiul Schengen. ‘Subliniez contribuţia României la asigurarea securităţii la graniţele UE şi deschiderea noastră de a lucra cu toate statele membre pentru a face spaţiul Schengen mai funcţional’, a spus Lazăr Comănescu.

Potrivit acestuia, România este una dintre cele mai pro-europene ţări ale Uniunii. ‘Nu există alternativă pentru UE. (…) Sunt mândru să spun că rămânem una dintre cele mai pro-europene societăţi din UE’, a adăugat Lazăr Comănescu.

Ministrul de Externe a apreciat că răspunsul la provocările globale din regiune îl reprezintă ‘implementarea strategiei globale UE’.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...