România și Bulgaria vor al treilea pod și o hidrocentrală pe Dunăre

Guvernele României și Bulgariei susțin obiectivele construirii unui al treilea pod și a unei hidrocentrale pe Dunăre, între cele două țări, a declarat pentru AGERPRES viceprim-ministrul Liviu Dragnea. Oficialul a efectuat joi o vizită de lucru la Sofia în cadrul căreia a avut întrevederi cu premierul bulgar Plamen Oreșarski, cu Zinaida Zlatanova, viceprim-ministru al Bulgariei și ministru al justiției și fondurilor europene, precum și cu Desislava Terzieva, ministrul bulgar al dezvoltării regionale.
Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 20:41
România și Bulgaria vor al treilea pod și o hidrocentrală pe Dunăre

S-a discutat în mod serios despre construcția unei hidrocentrale pe Dunăre, între România și Bulgaria, iar primul ministru bulgar susține acest obiectiv important pentru cele două țări. S-a discutat și eventualitatea construirii unui al treilea pod, a spus Dragnea. El a precizat că locațiile vor fi stabilite în perioada următoare și că este important că guvernul bulgar, precum și cel român susțin aceste două obiective. „Vor începe întâlnirile între experți din cele două ministere ale energiei. Din partea României, ministrul /Constantin/ Niță este avansat în legătură cu subiectul hidrocentralei. Primul-ministru bulgar a spus că este foarte posibil ca locația hidrocentralei să fie cea veche stabilită în 1978, între Nicopole și Belene din Bulgaria și, respectiv, Turnu Măgurele și Seaca din România”, a menționat vicepremierul român.

Potrivit acestuia, alt subiect discutat a fost domeniul fondurilor europene. „Sunt câteva măsuri pe care noi le-am luat în România și le-am prezentat și partenerilor bulgari — măsuri care au generat un grad de absorbție foarte mare, am simplificat mult procedurile. Săptămâna viitoare vom trimite în scris aceste proceduri’, a spus el.

Dezvoltarea regională s-a aflat de asemenea pe agenda discuțiilor, părțile convenind asupra necesității de a avea o colaborare foarte strânsă și de a coordona politicile de dezvoltare regională, ținând cont de proiectele comune. ‘Am discutat despre o abordare comună și o corelare a obiectivelor în cadrul Strategii Europene a Dunării. Este important ca în viitorul acord de parteneriat 2014-2020 România și Bulgaria să aibă o abordare similară în ceea ce privește finanțarea proiectelor din cadrul Strategii Dunării’, a precizat Dragnea.

Totodată, viceprim-ministrul român a prezentat interlocutorilor săi bulgari propunerea primului ministru Victor Ponta de a organiza o ședință de guvern comună între România și Bulgaria, convenindu-se ca începând de săptămâna viitoare miniștri din cele două guverne să facă demersuri pentru ca la această ședință de guvern să se semneze o serie de acorduri și memorandumuri.

În ultimii ani schimburile între România și Bulgaria au înregistrat o creștere foarte mare. Schimburile comerciale între România și Bulgaria în anul 2012 au trecut de 3 miliarde de euro, iar pe primul trimestru al anului în curs au depășit un miliard de euro, a notat Liviu Dragnea, dar a adăugat că există un potențial foarte mare încă nefolosit de colaborare în domeniul economic, în domeniul energiei, în domeniul agriculturii, în cel al turismului, precum și în ceea ce privește fondurile europene.

Guvernul român a propus miercuri realocarea a 13 milioane euro către programul de cooperare transfrontalieră cu Bulgaria, iar Liviu Dragnea a prezentat membrilor guvernului bulgar abordarea Executivului de la București în ceea ce privește programul de cooperare transfrontalieră dintre România și Bulgaria. ‘Le-am spus că am suplimentat fondurile pentru următorul exercițiu de programare. Mi-au spus că vor avea și ei aceeași abordare pentru că s-a dovedit că acest program este foarte eficient. Noi ne gândim pentru următoarea perioadă la un buget de 155 milioane de euro din partea României (bugetul total al programului în perioada 2007-2013 a fost de 256 milioane de euro — n.r.). Din tot ce este cooperare transfrontalieră în cazul României, pentru programul cu Bulgaria este alocat un procent de 34%. Întregul buget pentru toate țările este de circa 450 de milioane de euro și 155 de milioane este alocat aici’, a spus el.

Pe tema descentralizării, Dragnea a menționat că i-a informat pe partenerii bulgari că proiectul descentralizării va fi prezentat vineri în cadrul USL. ‘Domnul prim-ministru bulgar Plamen Oreșarski și doamna ministru al dezvoltării regionale Desislava Terzieva mi-au spus că au luat decizia de a începe un proces de descentralizare. Le-am spus că noi tocmai l-am finalizat ca proiect. Le-am urat succes și, dacă au nevoie de un sfat sau dacă le putem ajuta cu ceva, cu dragă inimă’, a notat oficialul român.

Rugat să comenteze relația cu Partidul Național Liberal în privința proiectului de descentralizare, Dragnea a spus: „Am avut două întâlniri cu o echipă condusă de domnul Klaus Iohannis și lucrurile au mers foarte bine în sensul că am convenit care sunt domeniile pe care intenționăm să le descentralizăm, atribuțiile, competențele și resursele financiare și mâine vom prezenta acest proiect în cadrul USL. A rămas în discuție ce facem cu ordinea publică, dacă se descentralizează sau nu, dar nu există riscul ca procesul să fie blocat pentru că se descentralizează sau nu ordinea publică”, a asigurat el.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...