România în OCDE – Ce spune ASF după ce am obţinut un aviz crucial pentru procesul de aderare

România a primit Avizul formal din partea Comitetului Guvernanţă Corporativă al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), marcând o etapă esenţială în procesul de aderare la organizaţie, informează un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
AGERPRES - mie, 09 apr. 2025, 12:34
România în OCDE - Ce spune ASF după ce am obţinut un aviz crucial pentru procesul de aderare

La sesiunea Comitetului Guvernanţă Corporativă, care a avut loc la Paris, în perioada 7-8 aprilie, România a fost reprezentată de Alexandru Petrescu, preşedintele ASF, alături de Luca Niculescu, secretar de stat şi Coordonator Naţional pentru procesul de aderare la OCDE, de Adrian Ţuţuianu, Secretar General Adjunct al Guvernului, precum şi de Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), .

„Avizul formal în domeniul guvernanţei corporative reprezintă o recunoaştere a progreselor realizate de România în procesul de aliniere la principiile G20/OCDE privind guvernanţa corporativă, după doi ani de pregătiri intense. Mai mult decât atât, este de subliniat faptul că întregul cadru de reglementare şi practicile în domeniu sunt, în acest moment, la standardele dezvoltate de OCDE”, a declarat Alexandru Petrescu, citat în comunicat.

În cadrul sesiunii dedicate României, echipa ASF a prezentat măsurile implementate la nivel naţional pentru consolidarea guvernanţei corporative a companiilor listate. De asemenea, au fost evidenţiate progresele înregistrate în aplicarea Strategiei naţionale pentru dezvoltarea pieţei de capital, inclusiv adoptarea de acte normative pentru simplificarea listării şi creşterea lichidităţii pieţei secundare.

Preşedintele ASF a informat membrii Comitetului despre iniţiativele legislative menite să sporească transparenţa companiilor listate şi despre modificările recente aduse Codului de Guvernanţă Corporativă al Bursei de Valori Bucureşti. Noile reglementări includ principii referitoare la sustenabilitate, protecţia părţilor interesate şi cerinţe mai stricte pentru monitorizarea conformităţii companiilor listate.

Avizul favorabil al OCDE confirmă finalizarea procesului de evaluare şi alinierea politicilor României la exigenţele internaţionale în materie de guvernanţă corporativă.

„Ne angajăm să rămânem activi în implementarea obiectivelor Strategiei naţionale pentru dezvoltarea pieţei de capital din România şi să contribuim la activitatea Comitetului Guvernanţă Corporativă al OCDE. ASF va continua demersurile pentru finalizarea procesului de evaluare privind alinierea la instrumentele juridice referitoare la piaţa asigurărilor, la piaţa pensiilor private şi la pieţele financiare”, a adăugat Alexandru Petrescu.

În anul 2024, ASF a contribuit, alături de alte instituţii şi parteneri din România, la finalizarea procesului de evaluare de către OCDE a capitolelor referitoare la educaţia financiară şi la protecţia consumatorului de produse financiare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste zece milioane de participanţi.

Te-ar mai putea interesa și
Fără precedent! ANAF verifică 2.800 de firme pentru potențiale exporturi de profit
Fără precedent! ANAF verifică 2.800 de firme pentru potențiale exporturi de profit
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat procedura verificării potențialelor exporturi de profituri, la un număr de 2.768 de societăți comerciale înregistrate în......
Florin Barbu: Resping propunerea Comisiei Europene. Politica Agricolă Comună trebuie să rămână separată de fondurile de coeziune
Florin Barbu: Resping propunerea Comisiei Europene. Politica Agricolă Comună trebuie să rămână separată de fondurile ...
Politica Agricolă Comună (PAC) trebuie să rămână separată de fondurile de coeziune în pachetul financiar 2028- 2034, ...
Consiliul Concurenței vrea să afle opinia utilizatorilor despre transportul feroviar de călători și de marfă
Consiliul Concurenței vrea să afle opinia utilizatorilor despre transportul feroviar de călători și de marfă
Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), din cadrul Consiliului Concurenței, invită persoanele ...
M Core a junge la Orăștie, unde construiește un centru comercial nou
M Core a junge la Orăștie, unde construiește un centru comercial nou
Compania Square 7, part of M Core, anunță dezvoltarea M Park Orăștie, un centru comercial modern, gândit pentru a răspunde ...