Gigantul IT indian, înființat în 1968, a precizat că aceste noi facilități reprezintă un efort strategic de a-și sprijini clienții auto internaționali în dezvoltarea soluțiilor de mobilitate de ultimă generație.
TCS face parte din Tata Group, un conglomerat indian cu aproape 100 de companii în domenii precum auto, oțel, energie, retail, turism, telecomunicații și media. În domeniul auto, deţine branduri globale precum Jaguar Land Rover, Tata Motors. TCS a generat venituri consolidate de 30 de miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 31 martie 2025 și are peste 600.000 de angajați la nivel mondial.
Centrele de livrare din Germania vor avea rolul de a sprijini producătorii auto în crearea și implementarea serviciilor TCS axate pe software. Acestea vor aborda domenii cheie precum conducerea autonomă, sistemele de infotainment, sistemele de siguranță și tehnologiile pentru vehicule conectate.
În paralel, centrul de inginerie din România se va concentra pe dezvoltarea de platforme software auto avansate, având ca scop stimularea inovației și a dezvoltării în etapele incipiente ale proiectelor.
TCS a subliniat că această inițiativă face parte dintr-un angajament mai amplu de a-și extinde capacitățile software în industria auto, acoperind tehnologii de la cip la cloud și servicii conexe.
În prezent, aceste centre angajează peste 100 de profesioniști, care vor colabora cu cei peste 2.000 de ingineri specializați în vehicule definite de software (SDV) din locațiile globale ale TCS. Această forță de muncă se va concentra pe crearea de platforme auto avansate pentru cockpituri digitale, infotainment, sisteme avansate de asistență a șoferului (ADAS) și alte funcții esențiale pentru SDV.
Compania a adăugat că acest demers va acoperi întregul ciclu de viață al produsului, de la idee și dezvoltare până la producție și suport continuu.
Regu Ayyaswamy, director global pentru Internet of Things (IoT) și Digital Engineering la TCS, a declarat: „Aceste noi centre vor poziționa TCS în prima linie a inovației auto, permițându-ne să livrăm soluții de ultimă generație în conducerea autonomă și sistemele avansate de cockpit. Această extindere reconfirmă angajamentul nostru de a conduce transformarea în domeniul vehiculelor definite de software.”
Potrivit companiei, extinderea operațiunilor TCS se aliniază perfect cu tranziția industriei auto globale către soluții de mobilitate bazate pe software, conectate și autonome.
Anupam Singhal, directorul grupului de producție și afaceri al TCS, a declarat: „Trecerea la vehiculele definite de software marchează un moment definitoriu pentru industria auto. Prin lansarea acestor noi centre, ne aprofundăm angajamentul de a sprijini producătorii de echipamente originale (OEM) în construirea următoarei generații de vehicule inteligente, conectate și durabile.”
TCS are o experiență de 25 de ani în serviciile dedicate clienților din industria auto europeană, având o prezență solidă în principalele centre auto din regiune. Organizația a livrat soluții în domenii precum cockpitul digital, electrificarea, vehiculele autonome și ecosistemele mașinilor conectate. Acest lucru a fost posibil prin utilizarea expertizei sale în inginerie digitală, IoT (Internet of Things), cloud și analiza datelor.
De asemenea, TCS folosește Inteligența Artificială Generativă (GenAI) pentru a accelera dezvoltarea produselor, prin generarea și testarea de noi funcționalități în cazul vehiculelor definite de software (SDV). Aceasta permite o inovație mai rapidă și o personalizare îmbunătățită a soluțiilor.
Potrivit companiei, prezența strategică a TCS în Europa îi consolidează poziția în lanțul valoric global al industriei auto. ”Acest lucru se realizează prin valorificarea talentului și expertizei locale, stimularea unei colaborări mai strânse cu clienții și îmbunătățirea satisfacției acestora. TCS demonstrează un angajament de lungă durată de a fi un partener IT de încredere pentru companiile europene, având o prezență în regiune de peste 45 de ani”.
În prezent, TCS Europe are peste 15.000 de angajați distribuiți în 62 de birouri. Printre clienții săi se regăsesc unele dintre cele mai importante companii multinaționale din Europa, active în domenii precum servicii bancare și financiare, producție, telecomunicații, retail, turism, logistică și multe altele.