România, în topul celor mai performante economii din UE – Saxo Bank

Europa pare aşezată pe un trend crescător relativ stabil, netulburat încă de perspectiva unui Brexit, România fiind în topul performerilor economici ai UE, potrivit unei analize realizate de Christopher Dembik, economist la Saxo Bank.
Economica.net - mar, 07 iun. 2016, 08:32
România, în topul celor mai performante economii din UE - Saxo Bank

Conform infograficului privind performanţele realizate de principalele economii ale Europei, prezentat în cadrul analizei Saxo Bank, PIB-ul României a crescut la 1,6% în T1 2016 faţă de trimestrul anterior, datorită reducerii impozitelor şi creşterilor salariale. Cererea domestică este în mod clar principalul factor ce a determinat creşterea, susţinută de un impuls fiscal pozitiv şi condiţii financiare bune.

Ţări precum Grecia şi Ungaria sunt pe minus, în timp ce Polonia pierde şi ea din avânt, din cauza contextului politic.

Economia Belgiei a crescut cu 0,2% în primul trimestru din 2016 faţă de trimestrul anterior. PIB-ul a fost susţinut în principal de cheltuielile gospodăriilor şi de o creştere vertiginoasă a investiţiilor private. Cu toate acestea, scăderea investiţiilor publice (-1,5%) a avut un efect negativ asupra economiei.

‘PIB-ul Bulgariei a crescut cu 0,7% în primul trimestru al acestui an în comparaţie cu cel anterior. Consumul final a fost principalul factor de creştere a economiei, având cea mai mare parte din PIB, în jur de 85,2%. PIB-ul Greciei este în continuare scăzut. A coborât cu 0,4% în T1 2016, în comparaţie cu ultimele trei luni ale lui 2015. Consumul privat a fost foarte slab din cauza măsurilor de austeritate implementate de guvern şi a nesiguranţei legate de concluzia revizuirii ajutorului financiar. Reducerea vertiginoasă în formarea capitalului brut fix şi a cheltuielilor gospodăriilor a continuat să aibă un impact negativ semnificativ asupra creşterii’, se arată în analiză.

În primul trimestru al lui 2016, Germania şi-a dublat rata de creştere a economiei la 0,7% faţă de 0,3% în ultimele trei luni ale anului trecut. Puternicul avânt al economiei germane este legat de o stimulare a consumului domestic ce a rezultat de pe urma politicii monetare expansioniste a BCE.

La nivel de trimestru, PIB-ul Estoniei a rămas neschimbat. Investiţiile au avut o contribuţie pozitivă la creşterea economică spre deosebire de companiile de retail care au avut un ritm mai lent în martie.

Economia Spaniei şi-a continuat creşterea puternică în T1 din 2016, ajungând la 0,8 %. Acest avânt este consecinţa creării locurilor de muncă ce au întărit consumul privat şi au stabilizat investiţiile în bunuri de capital. Este important de observat faptul că impasul politic nu a avut un impact negativ real asupra creşterii.

Economia Franţei a avansat la 0,5% de la trimestru la trimestru în prima parte a lui 2016, în comparaţie cu o creştere la 0,3% în ultimele luni ale anului 2015. Redresarea economică este incontestabilă, chiar dacă se consideră a fi încă fragilă. Este în principal datorată unei redresări puternice a consumului (+1,2% pe trimestru) şi mai ales unei accelerări a cheltuielilor de investiţii (+0,9% pe trimestru).

PIB-ul Italiei în T1 2016 a crescut uşor cu 0,3% faţă de trimestrul anterior. Factorii externi favorabili (politica monetară expansionistă a BCE, slăbirea euro şi preţurile scăzute ale petrolului) sunt încă în vigoare, dar creşte îngrijorarea legată de comerţul mondial care a avut un impact negativ asupra creşterii.

În T1 din 2016, economia Ciprului a atins cea mai puternică creştere trimestrială pe un an la 0,9% în comparaţie cu 0,4 % în T3 din 2015. Toate sectoarele, inclusiv manufacturile, construcţiile, comerţul, hotelurile şi restaurantele, transportul şi activităţile tehnice au avut o creştere constantă.

Economia Letoniei s-a estompat în T1 2016. La nivel de trimestru, PIB-ul s-a redus cu 0,1%. Creşterea puternică în transporturi şi depozitare şi avântul stabil în sectorul manufacturier au compensat o scădere foarte importantă în sectorul construcţiilor (-22%).

Creşterea economică a Lituaniei s-a accelerat în T1 2016, ajungând la 0,8% în comparaţie cu trimestrul anterior. Creşterea economică a fost determinată de puternicul consum domestic în ciuda provocărilor externe continue legate de situaţia economică din Rusia.

Economia Ungariei a suferit cea mai mare scădere din ultimii patru ani în T1 din 2016 (-0.8%). Diminuarea vertiginoasă a fost în mare parte legată de riscul politic şi de o prăbuşire a producţiei sectorului construcţiilor care a ajuns la -33,9% în martie.

Economia Olandei şi-a continuat creşterea constantă în T1 2016 (+0,5%) datorită consumului puternic, investiţiilor şi exporturilor. Cu toate acestea, scăderea în extragerea gazelor naturale a avut un impact negativ asupra economiei.

Economia Austriei a crescut la 0,4% pe trimestru în T1 2016, mai mult decât în trimestrul anterior. Principalii factori de creştere ai economiei au fost cheltuielile private şi investiţia brută.

Economia Poloniei a scăzut pentru prima dată din 2012 în T1 2016 (-0,1%) ca o consecinţă a creşterii riscului politic în ţară de la victoria Partidului lege şi Justiţie. Criza constituţională a Poloniei a îndepărtat investitorii străini, ceea ce a avut un impact negativ asupra creşterii.

Economia Portugaliei a avansat 0,1% de la trimestru la trimestru în prima parte a lui 2016 datorită unei încetiniri în sectorul exporturilor şi în investiţii. Situaţia economică rămâne încă foarte fragilă în ciuda măsurilor economice implementate în ultimii ani pentru a îmbunătăţi competitivitatea şi a reduce datoria publică.

Creşterea economiei Slovaciei a încetinit în T1 2016 la 0,7% în comparaţie cu trimestrul anterior, dar rămâne pozitivă. Încetinirea moderată a fost în mare parte cauzată de finalizarea investiţiilor finanţate din fonduri europene din perioada anterioară.

PIB-ul Finlandei a crescut la 0,40% în primul trimestru din 2016 faţă de trimestrul anterior, mai ales datorită intensificării activităţilor din domeniul construcţiilor şi consumului privat. Totuşi, problemele industriilor orientate pe exporturi rămân o problemă pentru creşterea economică.

Economia Marii Britanii are parte de o încetinire în primul trimestru din 2016. Economia a crescut cu 0,4% în comparaţie cu 0,6% în ultimul trimestru din 2015. Creşterea a scăzut în toate sectoarele, inclusiv construcţii, minerit şi manufacturi, cu excepţia serviciilor (+0,6%).

Grupul Saxo Bank este specializat în investiţii şi tranzacţionare online multi-asset. Platformele tehnologice de tranzacţionare ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare. Saxo oferă servicii bancare tradiţionale prin intermediul Saxo Privatbank în anumite pieţe.

Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are 1.500 de angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în 25 de birouri din toată lumea.

Te-ar mai putea interesa și
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA), ceea ce......
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, ...
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 ...