România se apără de Ebola: Guvernul alocă 2,6 milioane de lei pentru gestionarea cazurilor potenţiale

Guvernul a aprobat prin Hotărâre de Guvern suplimentarea cu 2,6 milioane de lei a bugetului Ministerului Sănătăţii, din Fondul de rezervă bugetară, pentru finanţarea prevenirii şi combaterii infecţiilor cu virus hemoragic Ebola. Decizia Guvernului vine în contextul în care estimările iniţiale ale costurilor necesare susţinerii funcţionării Centrului Unic de Management al Cazurilor de Ebola au fost subestimate. În 2014, Guvernul a alocat 25 de milioane de lei pentru gestionarea unei posibile infectări cu Ebola.
Cristina Şomănescu - joi, 09 apr. 2015, 09:38
România se apără de Ebola: Guvernul alocă 2,6 milioane de lei pentru gestionarea cazurilor potenţiale

Vă amintim că pe 7 august 2014, Comitetul de Urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat epidemia de Ebola ca urgenţă de sănătate publică la nivel mondial.

La data de 5 aprilie 2015, au fost înregistrate peste 25.550 cazuri de infectare cu Ebola, dintre care peste 10.000 de decese cauzate de contractarea bolii în Guineea, Sierra Leone şi Liberia, se arată în cel mai recent al OMS.

Pe 17 octombrie 2014, Guvernul României a alocat 25 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru cumpărarea materialelor sanitare, echipamentelor şi serviciilor necesare gestionării unei posibile infecţii cu virusul Ebola, în regim de maximă urgenţă. Tot atunci, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va instala un spital modular (care reprezintă o secţie externă a Institutului Matei Balş), numit Centrul Unic de Management al Cazurilor de Ebola, în care vor fi gestionate posibilele cazuri de infectare cu Ebola.

Spitalul modular are o capacitate de 20 de paturi, va funcţiona în cadrul Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan” şi asigură condiţiile optime de izolare şi siguranţă a posibilelor cazuri de infectare cu Ebola, şi reduce riscurile de transmitere a virusului la personalul medico-sanitar, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Sănătăţii, în octombrie 2014.

Guvernul a alocat 290.000 de lei în 2014 pentru amenajarea spitalului modular în care vor fi gestionate posibilele cazuri de infectare cu Ebola, care funcţionează în cadrul Institutului Ana Aslan.

Amintim că amenajarea spaţiului necesar instalării spitalului modular în cadrul Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan”, precum şi asigurarea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a acesteia au fost reglementate prin HG pentru modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 124/2013 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2013 şi 2014.

Spor pentru epidemii deosebit de grave, oferit personalului care gestionează cazurile suspectate/confirmate de infectare cu Ebola

Personalul medico-sanitar care va gestiona posibilele infecţii cu virus Ebola şi care va asigura funcţionarea Centrului Unic de Management al cazurilor de Ebola va primi spor de 85% din salariul de bază pentru epidemii deosebit de grave. Personalul medico-sanitar din CUMCE va fi delegat/detaşat din cadrul Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Prof. Dr. Matei Balş» şi din alte unități sanitare, din reţeaua proprie a Ministerului Sănătăţii sau din rețelele din subordinea altor ministere sau instituţii cu reţea sanitară proprie, se arată în HG privind suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2015 pentru finanţarea acţiunii prioritare de prevenire şi creștere a capacităţii de intervenție în combaterea infecţiilor cu virus hemoragic Ebola.

Instituţiile desemnate să gestioneze o posibilă infecţie cu Ebola sunt: Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Prof. Dr. Matei Balş», Bucureşti, Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie «Ana Aslan», Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Ce atribuţii are Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Prof. Dr. Matei Balş», Bucureşti în gestionarea unei posibile infectări cu Ebola

  • – asigură coordonarea activităţilor medicale ale Centrului Unic de Management al cazurilor de Ebola (CUMCE), secţie externă a institutului, destinată izolării şi tratării pacienţilor suspecţi/confirmaţi de infectare cu virus Ebola;
    – asigură trainingul personalului care deserveşte CUMCE;
    – asigură achiziţionarea aparaturii medicale necesare funcţionării CUMCE, reactivilor şi consumabilelor necesare pentru diagnosticul cazurilor de infectare cu virus Ebola.
    – asigura dezinfecţia continuă și terminală, precum şi mentenanța aparaturii medicale şiinstalaţiilor aferente ale CUMCE.

Rolul Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie «Ana Aslan» în gestionarea posibilelor infecţii cu Ebola vizează trei direcţii

  • – Asigurarea accesului la utilităţile necesare funcţionării CUMCE, respectiv aprovizionarea cu apă potabilă şi energie electrică;
    – Asigurarea amenajării şi întreţinerii drumului de acces către CUMCE;
    – Asigurarea cazării personalului care deserveşte CUMCE, pentru personalul detaşat din unităţi sanitare cu sediul în alte judeţe decât municipiul Bucureşti.

Cele mai importante atribuţii ale Institutului Naţional de Sănătate Publică în gestionarea unei posibile infectări cu Ebola 

  • – Asigurarea evaluării de risc pentru persoanele străine/cetățeni români care vor să intre în ţară, pe baza datelor epidemiologice şi antecedentelor medicale;
    – Contractarea serviciilor pentru diagnostic de laborator cu laboratoarele externe tip BSL4, pentru analiza probelor care nu se pot realiza la nivel naţional şi asigurarea plăţii cheltuielilor de transport al probelor către aceste laboratoare.
    – Asigurarea legăturii permanente cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii prin Biroul RSI şi informare toxicologică.

Retrospectiva epidemiei de Ebola declanşată la sfârşitul anului 2013

Epidemia provocată de virusul Ebola care evoluează în Guineea, Sierra Leone, Liberia şi Nigeria este cea mai mare epidemie înregistrată din 1976.
Primele cazuri au fost identificate în luna decembrie 2013, într-o regiune forestieră din sud-estul Guineei, lângă graniţa cu Liberia şi Sierra Leone. Confirmarea de infectare cu Ebola a fost făcută pe 22 martie 2014 de către Centrul Naţional de Referinţă pentru Febre Virale Hemoragice (Institut Pasteur, Lyon, Franţa).
Analiza genetică a virusului arată ca acesta este foarte apropiat (97%) de varianta Ebola (Zaire ebolavirus) identificată anterior în Congo şi Gabon, şi foarte diferită de varianta Tai Forest Ebola, izolată în Coasta de Fildeş.

Cum se transmite boala

Transmiterea bolii se face prin contact direct cu sângele, secreţiile, organele sau alte fluide ale persoanelor infectate sau ale persoanelor/animalelor decedate.
Transmiterea bolii este posibilă şi prin contact sexual neprotejat cu persoane aflate în convalescenţă, timp de până la şapte săptămâni după recuperare.
Virusul nu se transmite în perioada de incubaţie. Riscul de transmitere în perioada de debut a simptomatologiei e mic.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că riscul unui turist de a se infecta cu virusul Ebola în timpul unei călătorii în zonele afectate, şi de a dezvolta boala după întoarcere este extrem de scăzut, chiar dacă vizita a inclus o călătorie în zonele în care au fost raportate cazuri de boală.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...