România îşi propune să depăşească valoarea de 1 miliard de euro la exporturile în China, în 2019

România are ca obiectiv, în 2019, depăşirea cifrei de 1 miliard de euro la exporturile către China, potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), transmis vineri AGERPRES.
Economica.net - vin, 02 nov. 2018, 12:48
România îşi propune să depăşească valoarea de 1 miliard de euro la exporturile în China, în 2019

Reducerea deficitului comercial în relaţia bilaterală România – China a fost una dintre temele abordate de partea română în cadrul celei de-a XXVII-a Sesiuni a Comisiei Inter-guvernamentale româno-chineze de Cooperare Economică, organizată în China.

„Cele două părţi au stabilit un grup de lucru pentru îmbunătăţirea relaţiilor comerciale. În acest format, se va face o analiză a barierelor aplicate exporturilor României către China, cu obiectivul de a depăşi cifra de 1 miliard de dolari, la exporturi, în 2019”, se menţionează în comunicatul citat.

Potrivit ministerului de resort, Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, care se află în China pentru o vizită oficială ale cărei scopuri principale sunt reducerea deficitului comercial şi promovarea României ca destinaţie de investiţii, s-a întâlnit vineri cu Ren Hongbin, ministru adjunct al Comerţului.

Cei doi oficiali au semnat protocolul sesiunii din acest an a Comisiei Inter-guvernamentale româno-chineze de Cooperare Economică, prin care sunt stabilite liniile directoare ale colaborării bilaterale până la următoare sesiune. Principalele domenii abordate au fost energia, infrastructura, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, tehnologiile avansate, protecţia mediului şi turismul. Consolidarea cooperării bilaterale în domeniul agriculturii şi al exportului românesc de produse agroalimentare pe piaţa chineză au fost subiectele evidenţiate în discuţiile dintre demnitari.

„Am transmis că economia românească are potenţialul de a susţine o creştere accelerată a exporturilor. De asemenea, am arătat că Guvernul român, orientat spre business, a adoptat o serie de măsuri pentru crearea unui climat de afaceri prietenos, promovând tratamentul egal şi nediscriminatoriu al tuturor partenerilor economici, indiferent de provenienţa lor”, a declarat Oprea.

Ministrul român l-a invitat pe oficialul chinez în România la următoarea sesiune a Comisiei, care urmează a fi dublată şi de un forum economic, la care vor participa reprezentanţi ai companiilor de stat şi private.

Vizita ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat în Beijing are loc în perioada 1 – 4 noiembrie şi mai cuprinde discuţii cu oficiali ai Băncii Industriale şi Comerciale a Chinei (ICBC) şi ai unor mari companii, pentru promovarea proiectelor de tip Parteneriat PublicPrivat.

Datele oficiale arată că valoarea totală a schimburilor comerciale între România şi China a depăşit 4 miliarde de dolari, în primele opt luni ale anului 2018, din care 604,02 milioane de dolari exporturi româneşti pe piaţa chineză (creştere cu 14,81% faţă de perioada similară a anul precedent) şi 3,43 miliarde de dolari importuri din China (creştere cu 26,31%).

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...