România, la preşedinţia Organizaţiei şi Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră, din 2015

România va prelua preşedinţia în exerciţiu a Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, dar şi a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre, în semestrul II din 2015, acest dublu mandat deschizând noi oportunităţi ce trebuie fructificate, a declarat, joi, senatorul Marian Vasiliev, membru în Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră, în prima zi a Forumului Inovării Social-Economice Dunăre - Marea Neagră de la Bucureşti.
Economica.net - joi, 22 mai 2014, 12:10
România, la preşedinţia Organizaţiei şi Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră, din 2015

‘Tema Dunării este una interesantă pentru fiecare dintre noi. Latura parlamentară a Mării Negre cuprinde 12 ţări, România fiind chiar al 5-lea contributor în această organizaţie şi are un rol foarte important în dezvoltarea parlamentară a relaţiilor bazate pe cooperarea la Marea Neagră. În calitate de membru al delegaţiei României la Marea Neagră, doresc să vă asigur că promovarea antreprenoriatului şi a proiectelor de cooperare între ţările Mării Negre reprezintă una dintre priorităţi. Vreau să subliniez că, în cel de-al doilea semestru al anului viitor, România va prelua preşedinţia în exerciţiu a Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, dar şi a Adunării Parlamentare. Cred că acest dublu mandat de coordonare a cooperării la Marea Neagră, atât la nivel guvernamental, cât şi parlamentar, ne oferă oportunităţi importante pe care trebuie să le propunem’, a spus Vasiliev.

Acesta a menţionat, totodată, că parlamentarii trebuie implicaţi mai mult în domeniul care vizează dezvoltarea zonelor dunărene şi a celor aflate la Marea Neagră.

‘Parlamentarii trebuie implicaţi în toate palierele de activităţi. Aceştia sunt ca o curea de transmisie foarte bună în tot ce înseamnă latura externă între Guvern şi autorităţi locale. Fiecare pas pe care îl facem, în final, va putea aduce prosperitate zonelor dunărene şi celor de la Marea Neagră’, a subliniat senatorul.

Eurolink – Fundaţia House of Europe organizează, joi şi vineri, cea de-a patra ediţie a forumului dedicat Zilei Maritime Europene în România, eveniment aflat sub egida Comisiei Europene – DG Mare, cu sprijinul Senatului României, Ministerului Afacerilor Externe, Academiei Române şi Institutului Bancar Român.

În acest an, genericul forumului este ‘Promovarea unui Antreprenoriat Inteligent în contextul inovării pentru Regiunea Dunăre – Marea Neagră’.

Ziua Maritimă Europeană, creată la 20 mai 2008 printr-o declaraţie tripartită a preşedinţilor Comisiei Europene, Parlamentului European şi Consiliului UE, se sărbătoreşte în fiecare an în jurul datei de 20 mai şi are ca scop creşterea vizibilităţii Europei maritime.

Ediţiile precedente ale Zilei Maritime Europene au avut loc la Bruxelles (2008), Roma (2009), Gijon (2010), Gdansk (2011), Göteborg (2013) şi Valetta (2013).

Strategia Dunării, proiectul politic european de amploare şi vizibilitate lansat de România, împreună cu Austria, a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene /UE/.

Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt: conectivitatea (transport intermodal, cultură şi turism, reţele de energie), protecţia mediului (managementul resurselor de apă, protecţia biodiversităţii şi managementul riscurilor), creşterea prosperităţii regiunii Dunării (educaţie, cercetare, competitivitate) şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă).

Dintre cele 14 ţări incluse în strategie, opt sunt state membre ale UE (Germania, Austria, Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, Slovenia, România şi Bulgaria), restul fiind state non-membre (Croaţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Republica Moldova şi Ucraina).

Uniunea Europeană a alocat Strategiei pentru Regiunea Dunării fonduri de 100 milioane euro, în politica de coeziune 2007 – 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...