România, locul 3 în topul ţărilor europene cu cel mai nou stoc de malluri. 80% au fost construite în ultimii 10 ani

România se află pe poziţia a treia în topul ţărilor europene cu cel mai nou stoc de malluri, în condiţiile în care 82% din centrele comerciale funcţionale la finalul anului 2016 au fost livrate în ultimii 10 ani, faţă de o pondere de doar 38% la nivelul Europei, conform analizei unei firme de consultanţă imobiliară remise, joi, AGERPRES.
Economica.net - joi, 25 mai 2017, 09:10
România, locul 3 în topul ţărilor europene cu cel mai nou stoc de malluri. 80% au fost construite în ultimii 10 ani

Astfel, dintr-un stoc existent de malluri (fără retail park-uri şi galerii comerciale) de aproape 2,1 milioane de metri pătraţi, circa 1,7 milioane de metri pătraţi au fost livraţi în perioada 2007 – 2016.

În acest clasament, România este depăşită de Bulgaria şi Serbia, în timp ce pieţele mature, precum Germania, Franţa şi Marea Britanie, se află în partea inferioară a topului, în condiţiile în care mai puţin de 20% din stocul comercial al acestor ţări a fost construit în ultimii zece ani, potrivit unei analize a Cushman & Wakefield.

Anul trecut, pe piaţa europeană au fost finalizate centre comerciale cu o suprafaţă închiriabilă de 4,5 milioane de metri pătraţi, în scădere cu 6% faţă de 2015. România, cu livrări de 229.000 mp, a contribuit cu 5% la stocul nou finalizat la nivel european.

În Europa Centrală şi de Est (ECE), livrările de centre comerciale au scăzut cu 17% în 2016, după un declin de 11% în 2015. Activitatea puternică de dezvoltare din ultimii zece ani a dus la o creştere semnificativă a densităţii centrelor comerciale în multe dintre capitalele regiunii. Praga, Bucureşti şi Budapesta sunt excepţiile, deoarece densitatea centrelor comerciale este sub media densităţii din Europa Centrală şi de Est.

Rusia continuă să fie cea mai mare piaţă de dezvoltare a centrelor comerciale din Europa Centrală şi de Est, în pofida faptului că livrările de 1,2 milioane de metri pătraţi realizate în 2016 au fost la cel mai scăzut nivel din 2005.

În 2016, Europa de Vest a înregistrat o creştere de 15% a livrărilor de centre comerciale. Franţa a fost din nou cea mai activă ţară din această regiune şi va continua să fie activă şi în viitor, datorită încrederii consumatorilor şi a brandurilor internaţionale intrate pe piaţă. Italia şi Spania au înregistrat o creştere puternică în anul 2016, în timp ce activitatea de dezvoltare în regiunea Benelux a fost robustă, fiind finalizate proiecte ‘cheie’, precum Docks Bruxelles. Activitatea de dezvoltare în Marea Britanie a scăzut cu 17% faţă de anul precedent.

Specialiştii W&C se aşteaptă ca în viitor dezvoltatorii să se orienteze către zonele în care există o densitate scăzută a stocului de centre comerciale, cheltuieli de consum ridicate şi riscuri reduse sau stocul existent a ajuns la maturitate şi are nevoie de îmbunătăţiri, reamenajări sau extinderi.

‘În ultimii ani, concurenţa puternică din partea altor segmente de comerţ cu amănuntul şi schimbarea comportamentului consumatorilor au obligat proprietarii centrelor comerciale să caute modalităţi de a se diferenţia prin oferta lor. Creşterea cumpărăturilor on-line şi progresul tehnologic creează provocări, dar şi oportunităţi pentru proprietarii de centre comerciale, în condiţiile în care cumpărătorii caută să-şi sporească experienţa de cumpărături fizice cu o experienţă socială/de petrecere a timpului liber. Activitatea de dezvoltare se concentrează din ce în ce mai mult pe noile formate, cu o prezenţă mai puternică a operatorilor din industria alimentară şi a băuturilor, de petrecere a timpului liber şi de divertisment, pentru a spori traficul şi timpul petrecut în centrul comercial’, se menţionează în analiză.

Extinderile reprezintă o parte semnificativă din livrările noi de centre comerciale din Europa. În semestrul II 2016, extinderile au reprezentat 32% din totalul spaţiilor noi din Europa de Vest şi 13% din totalul spaţiilor noi din regiunea ECE. Astfel, se estimează că tendinţa de extindere a centrelor comerciale de succes va continua şi în perioada 2017 – 2018.

Până la sfârşitul anului 2018, pe piaţa europeană vor fi construite 186 de mall-uri noi, dintre care 80 vor fi centre comerciale mai mici, cu dimensiuni cuprinse între 5.000 – 20.000 mp.

Comerţul Omnichannel devine din ce în ce mai important. Un număr tot mai mare de retaileri online din Europa studiază acum magazinele fizice ca o modalitate de a-şi completa strategia omnichannel, iar centrele comerciale sunt o parte esenţială a acestui proces.

Creşterea apetitului consumatorilor pentru confort şi experienţe noi îi obligă pe proprietarii de centre comerciale să adopte noi instrumente digitale. Aplicaţiile, serviciile Click & Collect, Wi-Fi gratuit, parcare fără tichet, staţii de încărcare pentru maşini electrice, boxuri foto şi complementarea audio-vizuală a evenimentelor, sunt elemente folosite pentru atragerea vizitatorilor şi pentru a face ca experienţa petrecută în centrul comercial să fie cât mai antrenantă.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul......
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Producătorul de componente auto german Huf a împlinit 15 ani în România și a anunțat o extindere a capacităților ...