1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

News

România, o pată roşie pe harta migraţiei în Europa. 3,4 milioane de români trăiesc oficial în alte ţări

România a intrat în top 20 ţări, la nivel global, după mărimea diasporei, devansând Statele Unite, Turcia şi Egiptul. Pe cifrele oficiale, avem o pierdere netă de aproximativ 1,5 milioane de români faţă de 2007, când am intrat în UE. În prezent, 3,4 milioane de români trăiesc sau muncesc oficial în alte ţări, reprezentând 17% din populaţia rămasă în ţară, mult mai mult faţă de Ungaria, Cehia, Slovacia sau Slovenia. Harta migraţiei în UE rezervă şi surprize.

14 iul, 2016 | ECONOMICA.net

Click pentru harta interactivă a migraţiei

Cu o diasporă echivalentă cu 17% din populaţia rămasă în ţară, România e la coada Europei. Singurele ţări unde diaspora este mai mare, raportat la populaţie, sunt Malta (24%), Portugalia (22%), Cipru şi Croaţia (20% fiecare), Irlanda şi Lituania (19% fiecare), în timp ce Letonia figurează cu acelaşi procent ca al României, de 17%, urmate de Bulgaria, cu 16%. Cu excepţia României, nici una dintre aceste ţări nu are o populaţie semnificativ mai mare de 10 milioane de locuitori - majoritatea au mai puţin de cinci milioane.

Sursa: Metrocosm - date ONU. Click pe foto pentru mărimea naturală

În Ungaria, Cehia şi Polonia, diaspora este echivalentă 6%, 9%, respectiv 12% din populaţie, în Slovacia 6%, Slovenia 7%, Germania 5%, respectiv Franţa 3%.

Spania şi Italia, ţări care găzduiesc cei mai mulţi imigranţi români, figurează cu un număr mic de cetăţeni plecaţi în alte ţări, de 3%, respectiv 5% din populaţie.

Sursa: Metrocosm - date ONU. Click pe foto pentru mărimea naturală

Marea Britanie, care a turnat benzină peste dezbaterea privind migraţia odată cu votul pentru ieşirea din UE, are cea mai mare diasporă din Uniune ca număr brut - 4,9 milioane de britanici trăiesc în alte ţări - însă ei reprezintă doar 8% din populaţia rămasă în UK, potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite culese de blogul de statistică Metrocosm. Dacă tot vorbim de numere brute, România este pe locul patru în UE după mărimea diasporei, devansată doar de Marea Britanie, de Polonia (4,4 milioane) şi de Germania (4 milioane), toate trei ţări cu o populaţie mult mai mare decât a noastră - de la aproape 40 de milioane în cazul Poloniei la peste 60 de milioane în Marea Britanie, respectiv mai mult de 80 de milioane de locuitori în Germania.

Sursa: Metrocosm - date ONU. Click pe foto pentru mărimea naturală

"Diaspora UE", dacă o putem numi aşa, reprezintă în medie 7% din populaţia Uniunii. Tot în medie, 11% din locuitorii UE sunt născuţi în afara ţării în care trăiesc în prezent - dintre aceştia, 60% s-au născut în afara UE, iar 40% au migrat în interiorul Uniunii.

România găzduieşte puţin peste 200.000 de locuitori născuţi în alte ţări, reprezentând aproximativ 1% din populaţie.

Sursa: Metrocosm - date ONU. Click pe foto pentru mărimea naturală
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO