România participă la manevrele navale americano-ucrainene – Sea Breeze 2014

Manevre navale americano-ucrainene Sea Breeze 2014, în care sunt antrenate 12 nave de război şi vase de alimentare, au început luni în partea de nord-vest a Mării Negre, având ca obiectiv exerciţii în cadrul unei operaţiuni internaţionale pentru stabilirea şi menţinerea siguranţei navigaţiei într-o zonă de criză, a menţionat serviciul de presă al Ministerului Apărării al Ucrainei, citat de ITAR-TASS.
Economica.net - lun, 08 sept. 2014, 10:15
România participă la manevrele navale americano-ucrainene - Sea Breeze 2014

‘Exerciţiile, prevăzute pentru perioada 8-10 septembrie, vor avea loc în conformitate cu programul de cooperare bilaterală între ministerele apărării din Ucraina şi Statele Unite ale Americii, în conformitate cu planul pe 2014, aprobat prin decretul preşedintelui Ucrainei din 25 martie’, specifică instituţia de apărare a Kievului.

Aceste aplicaţii se desfăşoară în conformitate cu programul ‘Parteneriat pentru pace’, prin urmare, tradiţional, au fost invitate un număr de ţări, potrivit ministerului citat. Astfel, pe lângă Ucraina şi Statele Unite ale Americii, la aceste manevre participă Spania, Canada, România şi Turcia.

În plus, o serie de ţări şi-au trimis observatori la aceste manevre, între care Georgia, Norvegia, Suedia şi Franţa.

Două nave de război ale NATO – fregata canadiană Toronto şi fregata spaniolă Almirante Juan de Borbón – au pătruns recent în Marea Neagră, în timp ce alte două nave ale Alianţei Nord-Atlantice – Ross şi Commandant Birot – se află deja aici de la 3 septembrie.

Conform Convenţiei de la Montreux, vasele de război din state neriverane pot staţiona în Marea Neagră nu mai mult de 21 de zile, scrie ITAR-TASS.

Rusia şi SUA vor discuta la Moscova despre respectarea Tratatului privind forţele nucleare intermediare
     
Oficiali ruşi şi americani se vor întâlni joi la Moscova în cadrul unor consultări cu privire la aspecte legate de punerea în aplicare a Tratatului privind forţele nucleare intermediare, datând din anul 1987, a relatat agenţia de presă Interfax, citând Ministerul rus de Externe.

Acest tratat care prevede eliminarea rachetelor cu raza medie şi scurtă de acţiune, care a intrat în vigoare la 1 iunie 1988, prevede renunţarea la producerea, testarea şi implementarea rachetelor balistice şi de croazieră, lansate de la sol, cu raza medie – de la 1.000 până la 5.500 kilometri – şi scurtă – de la 500 până la 1.000 de km.

Un general rus a sugerat recent că Moscova ar putea să se retragă din acest tratat încheiat înainte de prăbuşirea URSS de către ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi preşedintele american Ronald Reagan.

‘Noi credem că acesta este un tratat important şi că ar trebui aplicat în mod corespunzător’, a declarat pentru Interfax Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru controlul armelor şi neproliferare din cadrul Ministerului rus de Externe.

‘Avem o serie de obiecţii serioase mai vechi şi mai noi, întrebări şi preocupări cu privire la politica SUA, vom aborda toate aceste probleme’, a afirmat diplomatul rus, indicând că partea rusă intenţionează să ceară ‘unele explicaţii’ partenerilor americani. SUA au acuzat Rusia la mijlocul acestei veri de încălcarea unor prevederi ale tratatului.

Se aşteaptă ca delegaţia americană să fie condusă de Rose Gottemoeller, asistentul secretarului de stat al SUA pe problematica de control al armelor.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai bune sfaturi pentru un pavilion grădină perfect (P)
Cele mai bune sfaturi pentru un pavilion grădină perfect (P)
Toată lumea iubește ideea de a trăi cât mai mult în aer liber și ce este mai bun decât a te bucura la maximum de verile lungi petrecând în zona ta de grădină. Aici intervine un pavilion......
ANAF intră peste platformele de tranzacționat criptomonede. Instituția verifică modul în care au fost obținute 131 milioane de euro în perioada 2016 – 2021
ANAF intră peste platformele de tranzacționat criptomonede. Instituția verifică modul în care au fost obținute 131 ...
Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat miercuri că inspectorii săi din cadrul Direcției Generale Antifraudă ...
Câciu: Guvernul va putea să facă o rectificare pozitivă. România nu se va mai împrumuta cu 9,3%, ci cu 8,6%
Câciu: Guvernul va putea să facă o rectificare pozitivă. România nu se va mai împrumuta cu 9,3%, ci cu 8,6%
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat miercuri, după şedinţa Executivului, că vom avea o rectificare pozitivă, ...
TEILOR va mai deschide încă cinci magazine în străinătate până la sfârșitul anului. Compania vizează investiții totale de 27 de milioane de lei în 2022
TEILOR va mai deschide încă cinci magazine în străinătate până la sfârșitul anului. Compania vizează investiții ...
Lanțul de magazine de bijuterii de lux TEILOR vizează investiții de 27 de milioane de lei în 2022, pe măsură ce compania ...