România participă la proiectul de asistență „Team Europe” și la inițiativa de strângere de fonduri „The Coronavirus Global Response”

România participă la unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de asistenţă internaţională "Team Europe", care a fost principalul subiect pe agenda oficialilor europeni la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe, şi, în acelaşi timp, ţara noastră este parte a iniţiativei de strângere de fonduri "The Coronavirus Global Response", a anunţat luni Ministerul Afacerilor Externe, informează Agerpres.
Economica.net - lun, 08 iun. 2020, 13:14
România participă la proiectul de asistență

Miniştrii şi secretarii de stat responsabili cu cooperarea pentru dezvoltare din statele membre ale Uniunii Europene au analizat – la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Externe – componenta dezvoltare, organizată luni prin sistem videoconferinţă – programul menit să asigure sprijin statelor în curs de dezvoltare sau slab dezvoltate, care întâmpină dificultăţi în combaterea pandemiei de COVID-19, se arată într-un comunicat al MAE.

„Organizaţia Naţiunile Unite a făcut un apel la statele lumii să lucreze împreună în combaterea acestei pandemii. Prin Uniunea Europeană, am răspuns şi suntem parte a acestui efort care contribuie la siguranţa noastră, a tuturor”, a afirmat reprezentantul României, secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale, Daniela Gîtman, potrivit comunicatului citat.

Astfel, ţara noastră se raliază ideii că solidaritatea nu trebuie să fie doar o noţiune lipsită de conţinut – câtă vreme nu este combătut în toate regiunile de pe glob, noul coronavirus va continua să fie o ameninţare pentru noi toţi.

Oficialul român a subliniat, totodată, necesitatea susţinerii statelor din vecinătatea estică şi a făcut referire la consistentul ajutor, de 3,5 milioane de euro, pentru combaterea pandemiei, pe care România l-a acordat recent Republicii Moldova.

Ca parte a proiectului Team Europe (Echipa Europa), ţara noastră şi-a reconfigurat peste jumătate din proiectele umanitare şi de asistenţă pentru acest an, gestionate de Ministerul Afacerilor Externe prin Agenţia de Cooperare pentru Dezvoltare (RoAid).

„Avem două criterii în alocarea acestor programe: pe termen scurt, ajutorarea statelor vulnerabile în actualul context; pe termen mediu, programele noastre vizează consecinţele acestei pandemii, acolo unde sistemele de sănătate sau economice sunt depăşite”, a afirmat secretarul de stat Daniela Gîtman, conform sursei citate.

Potrivit angajamentelor asumate, România va continua acordarea de asistenţă pentru dezvoltare în regiunile învecinate, precum Balcanii de Vest, ţările din Parteneriatul Estic şi în Africa, cu precădere Africa sub-sahariană. Programul Multianual Strategic privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară în perioada 2020-2023 va ţine, de asemenea, cont de aceste două coordonate.

Printre priorităţile de finanţare ale României, în cadrul iniţiativei Team Europe, se numără întărirea capacităţii instituţionale a sistemelor de sănătate, asigurarea securităţii alimentare, administrarea durabilă a resurselor de apă, combaterea ştirilor false în contextul pandemiei. Un alt mijloc de asistenţă este cel al educaţiei, unde, comparativ cu anul universitar 2019-2020, România a dublat numărul de burse acordate tinerilor din statele africane.

În contextul pandemiei COVID-19, la reuniunea informală a miniştrilor responsabili cu cooperarea pentru dezvoltare din statele membre ale Uniunii Europene a fost invitat să participe şi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În acest context, menţionează comunicatul MAE, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidenţiat faptul că România este parte a iniţiativei de strângere de fonduri intitulată „The Coronavirus Global Response”, care are ca obiectiv dezvoltarea, producerea şi mobilizarea de tratamente.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...