1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 18 º

Finanţe şi bănci

România, pe locul 3 în topul celor mai atractive pieţe pentru investiţii străine directe din CEE

România a urcat pe locul trei în topul celor mai atractive pieţe pentru investiţii străine directe din zona Europei Centrale şi de Est (CEE), câştigând două puncte procentuale în preferinţele investitorilor, conform ediţiei din 2014 a studiului EY - European attractiveness survey.

21 noi, 2014 | Agerpres

Conform studiului, remis vineri AGERPRES, ţările din Europa Centrală şi de Est îşi pierd din atractivitate pentru investiţiile străine directe (FDI), proiectele FDI (Foreign direct investment) din zona CEE au scăzut cu 12% în ultimii cinci ani, iar Turcia devine noul pol pentru investiţiile străine directe.

Pe fondul scăderii atractivităţii pieţelor din Polonia (31%, în scădere cu 6% faţă de 2013) şi Cehia (11%, în scădere cu 4% faţă de 2013), România (+2%) este considerată, alături de Ungaria (+3%) şi Turcia (+4%), una dintre destinaţiile cele mai atractive pentru investiţii din Europa de Est.

Cu o scădere de 22% a volumului de proiecte FDI în anii de criză, Polonia şi-a pierdut poziţia fruntaşă ca destinaţie de investiţii între economiile europene emergente în favoarea Rusiei şi a coborât pe poziţia a cincea în termeni de generare de locuri de muncă în perioada 2009-2013.

Republica Cehă, o altă economie cheie din regiune, a cunoscut un declin accentuat, de 37%, al proiectelor de investiţii străine între 2009 şi 2013. În pofida acestui declin, Polonia şi Cehia continuă să ocupe primele două poziţii în topul destinaţiilor FDI din Europa Centrală.

Rusia a atras 114 proiecte FDI în 2013 şi a preluat prima poziţie în topul destinaţiilor FDI din afara Europei Occidentale în timpul anilor de criză. Deşi numărul de proiecte FDI a scăzut cu 11% faţă de anul anterior, Rusia a reuşit să-şi păstreze poziţia de top ca principală destinaţie în regiunea CEE, după ce coborâse în urma Poloniei în anul 2012.

Din cauza unui grad ridicat de expunere faţă de ţările europene, al unui sector bancar fragil şi al dependenţei puternice de creditul de consum pe fondul crizei, numărul de proiecte FDI din Europa Centrală şi de Est a scăzut cu 12%, însă a înregistrat o creştere de 19% în Europa de Vest în perioada 2009-2013, comparativ cu perioada 2004-2008. Această divergenţă este şi mai bine evidenţiată în cazul creării de noi locuri de muncă, zona CEE înregistrând o scădere de 30%, comparativ cu doar 13% în Europa de Vest, se arată în studiul EY.

În anul 2013, investiţiile BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China) din Europa au atins un record absolut cu cele 313 proiecte care au generat 16.900 de locuri de muncă. China, cel mai mare investitor din grup, a devenit sursa principală de achiziţii efectuate cu scopul de a dobândi acces la mărcile de consum european şi la tehnologia europeană. Cele 153 de proiecte FDI lansate de China au generat peste 7.000 de locuri de muncă. India s-a clasat pe locul doi, cu 103 proiecte. Sectoarele tehnologiei, al producţiei de maşini şi cel al serviciilor pentru afaceri au atras cele mai multe investiţii din partea Indiei.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO