România, pe locul 3 în UE la ponderea angajaţilor în sectorul utilităţilor publice

Aproximativ 4,6 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani erau angajate, în anul 2019, în sectorul utilităţilor publice din Uniunea Europeană (UE), echivalentul a 2,3% din totalul persoanelor angajate, iar Croaţia (4,8%), Bulgaria (3,8%) şi România (3,7%) sunt statele membre cu cea mai mare pondere a angajaţilor, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.
Economica.net - mie, 27 mai 2020, 06:39
România, pe locul 3 în UE la ponderea angajaţilor în sectorul utilităţilor publice

Alte state membre cu o pondere mare a angajaţilor sunt Grecia (3,4%) şi Polonia (3,2%).

La polul opus, ţările cu cea mai mică pondere a angajaţilor din sectorul utilităţilor publice sunt: Olanda (1,4%), Danemarca şi Austria (ambele cu câte 1,7%), Germania, Finlanda şi Suedia (toate cu câte 1,8%).

Sectorul utilităţilor publice acoperă furnizarea de electricitate, gaze, abur şi aer condiţionat (31% dintre angajaţii din sector), colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor (22%), telecomunicaţii (19%), vânzarea cu amănuntul a combustibililor auto în magazine specializate (10%), colectarea, tratarea şi furnizarea apei (9%), fabricarea produselor din petrol rafinat (4%), canalizare (3%), activităţi de gestionare a deşeurilor şi de depoluare (1%), extracţia de ţiţei şi gaze naturale (1%), activităţi de sprijinire a extracţiei petrolului şi a gazelor naturale (1%).

Sectorul utilităţilor publice este dominat de bărbaţi, cu aproape trei sferturi (73%) din totalul angajaţilor, în 2019.

Majoritatea celor care lucrau în acest sector au vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani (40%), în timp ce 1 din 3 (respectiv 33%) are 50 de ani sau mai mult, iar peste un sfert (27%) au vârsta între 15 – 34 de ani.

Datele Eurostat arată că regiunile din UE cu cea mai ridicată pondere ridicată a angajaţilor din sectorul utilităţilor publice sunt: Macedonia de Vest, în Grecia (5,8%), Sud-Vest Oltenia, în România (5,6%), Nord-Vest, în Bulgaria (5,4%).

În acelaşi timp, cea mai scăzută pondere, de sub 1,1%, se înregistrează în landul Austria Superioară, Giessen în Germania şi Brabantul de Nord şi Limburg, în Olanda.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia anunţă capturarea a două noi localităţi în estul Ucrainei
Rusia anunţă capturarea a două noi localităţi în estul Ucrainei
Rusia a capturat în ultimele două zile încă două sate din regiunea Doneţk din vestul Ucrainei, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters şi EFE, scrie Agerpres....
Aproape 10 candidaţi pe un loc la Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, la taxă, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”
Aproape 10 candidaţi pe un loc la Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, la taxă, la Universitatea „Alexandru ...
Cea mai mare concurenţă la sesiunea de admitere în anul universitar 2025 - 2026 la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" ...
Elena-Simina Tănăsescu – aleasă preşedintă a CCR
Elena-Simina Tănăsescu – aleasă preşedintă a CCR
Elena-Simina Tănăsescu a fost aleasă preşedintele CCR, de către Plenul Curţii Constituţionale, duminică,13 iulie.
Admitere la UMF ‘Carol Davila’; rectorul Jinga: Concursul asigură condiţii egale pentru toţi candidaţii
Admitere la UMF ‘Carol Davila’; rectorul Jinga: Concursul asigură condiţii egale pentru toţi candidaţii
Concursul organizat duminică pentru admiterea la UMF 'Carol Davila' asigură condiţii egale pentru toţi candidaţii, a ...