România, pe locul 7 în UE după povara fiscală pe forţa de muncă – Strategia fiscal-bugetară 2014-2016

România se situează pe locul 7 în Uniunea Europeană /UE/ în funcţie de povara fiscală pe forţa de muncă, în 2014 valoarea acesteia urmând să ajungă la 42,6% din costul total, potrivit Strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2014-2016, publicată pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice /MFP/.
Economica.net - mie, 12 feb. 2014, 12:42
România, pe locul 7 în UE după povara fiscală pe forţa de muncă - Strategia fiscal-bugetară 2014-2016

Potrivit documentului, deşi a cunoscut o tendinţă permanentă de reducere, povara fiscală pe forţa de muncă în România rămâne printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană /UE/.

În anul 2012, povara fiscală totală (ponderea în costul forţei de muncă a impozitului pe salariu şi a contribuţiilor sociale) a fost de 44,5%, cu 0,3 puncte procentuale sub cea din 2011 şi cu 3,5 puncte procentuale sub nivelul din 2001.

Totodată, contribuţiile sociale ale angajatorilor, în anul 2012, au reprezentat 21,9%, cu 0,5 puncte procentuale sub nivelul din 2011 şi cu 8,9 puncte procentuale sub ponderea înregistrată în 2001.

‘În condiţiile reducerii contribuţiilor de asigurări sociale la angajator cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie, povara fiscală se va reduce cu 1,6 puncte procentuale faţă de 2013, urmând să ajungă la 42,6% din costul forţei de muncă’, se arată în Strategie.

În aceste condiţii, România se situa, după povara fiscală, pe locul 7 în UE după Belgia (56%), Franţa (50,2%), Germania (49,7%), Ungaria (49,4%), Austria (48,9%) şi Italia (47,6%).

Printre obiectivele de bază privind fiscalitatea, menţionate în Programul de Guvernare 2013-2016, se înscriu simplificarea fiscalităţii şi crearea predictibilităţii într-un cadru fiscal-bugetar stimulativ pentru dezvoltarea mediului economic privat şi public.

Potrivit sursei citate, având în vedere evoluţia potenţialului de creştere economică, pentru perioada 2014-2016 se estimează că economia românească îşi va relua creşterea mai susţinută, fiind posibilă o creştere a Produsului Intern Brut /PIB/, în medie, cu 2,6% anual, în special datorită activităţilor din industriile cu potenţial ridicat de export, precum şi în sectorul construcţiilor.

Pe de altă parte, cererea internă va fi motorul acestei evoluţii, cu o medie anuală estimată la 2,8%, în timp ce cheltuielile cu consumul privat se vor majora, în medie, cu ritmuri de 2%.

În ceea ce priveşte numărul mediu de salariaţi, acesta se va majora în medie cu 1,4% anual, iar rata şomajului înregistrat la sfârşitul anului se va diminua până la 4,5% în 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...