Ioana Petrescu: România plăteşte anul viitor avioanele F16 second-hand

România va plăti în 2015 cele 12 avioane F16 programate să intre în serviciul Forţelor Aeriene Române, ca aliniere a armatei al standardele NATO, a declarat aseară ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, pentru ECONOMICA.NET. Este singura cheltuială suplimentară la care se angajează România în parteneriatul NATO, pentru că UE nu a acceptat la negocierea deficitului bugetar al României creşterea cheltuielilor de apărare cu 0,3% din PIB, pentru accesarea unor drepturi prevăzute în Tratatele Uniunii Europene şi în angajamentele luate odată cu aderarea la NATO.
Ionut Tudorica - mar, 09 dec. 2014, 22:01
Ioana Petrescu: România plăteşte anul viitor avioanele F16 second-hand

„Comisia Europeană nu a acceptat să recunoască suplimentarea cheltuielilor de apărare la calculul deficitului. Dar anul viitor vom plăti avioanele F16. Le plătim anul viitor şi vor veni în 2016”, a declarat Ioana Petrescu pentru ECONOMICA.NET.

În opinia ministrului de finanţe, Ioana Petrescu, deficitul bugetar ar trebui să crească cu 0,3% din PIB, pentru ca România să îşi respecte promisiunile făcute la ultimul summit NATO privind cheltuielile pentru apărare.

România a ales să cumpere avioane americane F 16 second hand, aflate momentan în dotarea forţelor aeriene portugheze, deşi avea o flotilă de avioane de vânătoare multirol de producţie sovietică, cumpărate acum doar 20 de ani, dar care au fost lăsate să ruginească.

Proiectul va costa România 628 milioane de dolari. Portughezii primesc doar 186 de milioane. Ceilalţi bani vor fi cheltuiţi pentru modernizarea  motoarelor, înzestrarea cu armament şi pregătirea piloţilor.

În 1987, România începea discuţiile cu Uniunea Sovietică pentru achiziţia de avioane de luptă MIG 29. Iniţial, s-a bătut palma pentru 14 avioane, preţul fiind de circa 230 de milioane de ruble, cam acelaşi şi în dolari, la acea vreme. Preţul includea avioanele, armamentul, dar şi pregătirea piloţilor. De partea română, negocierile au fost purtate chiar de generalul Victor Stănculescu. Anul trecut, după o lungă perioadă de tergiversări în care s-a discutat fie despre „F-uri” americane, fie despre Eurofighter Typhoon, fie despre Gripen-ul suedezilor de la SAAB, toate noi, Bucureştiul a optat pentru achiziţia a 12 avioane de luptă multirol americane second hand F 16, folosite de Forţele Aeriene Portugheze.Sosirea în România a primelor aeronave este planificată în cursul anului 2016, urmând ca până la finalul anului 2017 să se realizeze capacitatea operaţională necesară serviciului de luptă, pe baza contractului încheiat cu Guvernul Republicii Portugheze şi a contractelor succesive care urmează a fi încheiate cu Guvernul SUA”, mai precizează MApN.

România a plătit Portugaliei o primă tranşă de 100 de milioane de euro pentru avioanele de luptă F-16 la mâna a doua care vor intra în dotarea armatei. Cele 12 avioane costă în total 628 de milioane de euro şi vor fi livrate în 2016. 

Te-ar mai putea interesa și
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui 331 de milioane de euro echipelor participante la Campionarul European din 2024
UEFA va distribui în total 331 de milioane de euro selecţionatelor participante la Campionatul European din Germania - EURO 2024, a anunţat sâmbătă forul fotbalistic continental, citat de......
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente de industrii intensive în carbon
Iohannis: România va investi 2,5 miliarde de euro până în 2027 în diversificarea energetică a județelor dependente ...
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că, până în 2027, România va investi 2,5 miliarde de euro din Fondul ...
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
COP28: Kamala Harris anunță că SUA vor vărsa 3 miliarde de dolari în Fondul verde pentru climă
Vicepreşedintele american Kamala Harris a anunţat sâmbătă, la COP28 în Dubai, o contribuţie de 3 miliarde de dolari ...
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat intrarea celor trei state într-o confederație
Miniştrii de externe din Mali, Niger şi Burkina Faso au recomandat vineri crearea unei confederaţii cu ambiţia de a realiza ...