“România poate accepta noile ținte din Green Deal, dar în anumite condiții” – ministrul Economiei

România poate accepta țintele ambițioase pe care le presupune tranziția energetică din Pactul Verde European, dar nu în orice condiții, iar tranziția trebuie să țină cont de specificul și resursele fiecărei țări, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu. 
Economica.net - mar, 20 oct. 2020, 09:20
“România poate accepta noile ținte din Green Deal, dar în anumite condiții” – ministrul Economiei

„Aș vrea să vorbesc despre rolul pe care îl joacă Pactul Ecologic European. România poate accepta noile ținte în anumite condiții. Trebuie luate în considerare caracteristicile fiecărui stat membru și, totodată, trebuie să avem în vedere implicațiile socio-economice pe termen lung. Trebuie să transformăm aceste provocări în oportunități pentru dezvoltarea economiilor noastre”, a declarat Popescu la a noua ediției a conferinței Romanian Energy Day, organizată de Centrul Român al Energiei.

Iată ce a mai spus ministrul Economiei pe această temă:

Consider că realizarea acestor obiective implică transformarea Sistemului Energetic care trebuie să se realizeze pe tehnologii curate, pe baza unor mecanisme competititve. Aceste transformări implică investiții semnificative în producție, în rețelele inteligente și așa mai departe precum și niste modele noi de piață bazate pe capacități energetice noi și pe inovație.

Trebuie să vedem noi modalități de valorificare a gazelor naturale care să sprijine procesul de integrare și de tranziție. Fondul pentru tranziție justă este un instrument care ne va ajuta să trecem cu bine peste acest proces.

Putem să trecem de la cărbune la regenerabile și la gaze mult mai ușor, cu ajutorul acesteia. În România avem în vedere tranziția energetică și avem în vedere faptul că gazele naturale și centrala nucleară joacă un rol din ce în ce mai mare.

 Totuși, trebuie să recunoaștem diferențele regionale și să avem în vedere resursele pe care le avem, precum și capacitatea de inovare. Trebuie să avem în vedere investițiile în zona offshore deoarece acolo sunt capacități mari de producție și, de asemenea, trebuie să avem în vedere inițiativele de cooperare care ne ajută să îndeplinim obiectivele de securitate energetică.

România și SUA au semnat un acord de cooperare interguvernamentală care va contribui la retehnologizarea centralei de la Cernavodă. Interesul SUA în acest proiect este binevenit pentru că avem nevoie de un investitor strategic matur, care să ne ajute cu proiectele noastre.

Toate acestea conferă credibilitate, dar și un semnal politic puternic în privinta implicării din partea Guvernului României în acest domeniu. Vrem sa facem toate aceste investiții în domeniul energiei nucleare împreună cu americanii, cu canadienii și cu francezii pentru a îndeplini toate obiectivele stabilite pentru anul 2030.

 Aceasta este o responsabilitate nemaipomenită, avem foarte multe oportunități în România astfel că ne vom ridica la înălțimea acestei sarcini și vom dezvolta toate capacitățile necesare pentru a susține întreaga economie națională.”

Pactul verde european (Green Deal) presupune ca, în anul 2050, economia europeană să fie neutră din punct de vedere al emisiilor, ceea ce presupune printre altele, pe termen scurt, renunțarea la arderea cărbunelui și, pe termen mediu, chiar și a gazelor naturale, și extinderea utilizării energiei din surse regenerabile

Te-ar mai putea interesa și
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Orașul Sibiu și șoselele din județ vor fi, timp de trei zile, din nou punctul de întâlnire al mașinilor clasice și al mașinilor electrice. ...
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Angajații marilor corporații lucrează în sistem hibrid, cu zile petrecute acasă, dar și la birou. Asta s-a văzut și ...
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa până la sfârşitul anului 2023 toate apelurile majore ...
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit şi panificaţie
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit ...
Indicele de calitate al grâului obţinut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura ...