România primeşte 7,25 miliarde de euro de la UE, în exerciţiul bugetar 2014-2020

Parlamentul European a aprobat, miercuri, pachetul legislativ privind Politica de coeziune a Uniunii Europene pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, în cadrul căreia România va primi 7,25 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat al PE.
Economica.net - joi, 21 nov. 2013, 06:57
România primeşte 7,25 miliarde de euro de la UE, în exerciţiul bugetar 2014-2020

Ca şi în actualul exerciţiu bugetar, Regulamentul Fondului de coeziune prevede că statele membre eligibile pentru finanţare sunt cele al căror produs naţional brut pe cap de locuitor este de mai puţin de 90% din media comunitară. România va beneficia în cadrul acestui fond, în valoare totală de 66 de miliarde de euro, de o sumă de 7,25 miliarde de euro, între 2014 şi 2020.

În schimb, domeniul de aplicare al Fondului de coeziune a fost extins, astfel încât „să includă acordarea de sprijin pentru eficiența energetică şi pentru utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul locuinţelor, astfel cum este prevăzut deja în cazul infrastructurilor şi întreprinderilor publice, şi să numere printre priorităţile de investiţii sprijinul pentru termoficarea urbană cu randament ridicat şi cogenerarea de energie termică şi electrică”, potrivit textului adoptat, miercuri, cu 617 voturi „pentru” şi 39 de voturi „împotrivă”.

Regulamentul privind Fondul de coeziune prevede excluderea de la acordarea de sprijin a fabricării, prelucrării și comercializării tutunului și a produselor din tutun şi a întreprinderilor aflate în dificultate.

O altă schimbare importantă vizează întreprinderile care devin eligibile pentru sprijin întrucât promovează proiecte pentru eficienţă energetică şi utilizarea energiei din surse regenerabile, deoarece s-a ajuns la un acord pentru a crea posibilitatea ca şi alte întreprinderi în afară de IMM-uri să poată primi asistenţă. În acest context, a fost adoptat şi un raport al eurodeputatului PSD Victor Boştinaru.

„Propunerea Comisiei sprijinea eficienţa energetică şi investiţiile în energie regenerabilă doar pentru clădiri publice şi IMM-uri. Aici am făcut un efort considerabil şi am reuşit să extindem sprijinul prin Fondul de coeziune pentru sectorul public şi privat. Sectorul de locuinţe reprezintă 40% din consumul total final de energie în UE şi 36% din totalul emisiilor de CO2, astfel încât am considerat că este necesar să extindem eligibilitatea şi pentru clădirile private pentru a creşte eficienţa energetică şi procentul de utilizare a energiei regenerabile şi pentru a reduce emisiile de carbon”, potrivit unui comunicat al europarlamentarului social-democrat.

În ceea ce priveşte mediul, pe lângă sprijinul pentru eficienţa energetică şi energia din surse regenerabile în sectorul locuinţelor şi pentru termoficare şi cogenerare, s-a ajuns la un acord pentru investiţii în sectoarele apei şi deşeurilor cu scopul de a îndeplini cerinţele acquis-ului Uniunii în materie de mediu şi, pe lângă aceasta, de a satisface nevoile identificate de statele membre.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere a numărului de cazuri de COVID 19 și în România, iar în scenariul......
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac ...
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...