România, printre cele două state UE în care site-urile de călătorii şi-au remediat problemele

România şi Ungaria sunt singurele două ţări din UE în care toate site-urile de călătorii la care s-au constatat nereguli în urma controalelor autorităţilor naţionale pentru protecţia consumatorilor din 2013 şi-au remediat problemele până în acest an, informează luni un comunicat al Comisiei Europene.
Economica.net - lun, 14 apr. 2014, 18:49
România, printre cele două state UE în care site-urile de călătorii şi-au remediat problemele

În urma unei acţiuni concertate realizate în 2013 de autorităţile naţionale pentru protecţia consumatorilor sub coordonarea CE, s-a constatat că 382 de site-uri internet din 552 de site-uri verificate nu respectau legislaţia europeană în domeniul protecţiei consumatorilor. Ca rezultat al unei ample acţiuni de punere în conformitate, 62% dintre site-urile verificate aplică în prezent consumatorilor un tratament adecvat, iar restul de 38% se pot aştepta la noi măsuri îndreptate împotriva lor, precizează sursa citată.

În România, în 2013 s-au verificat zece site-uri de călătorii, dintre care trei erau deja conforme cu legislaţia europeană în domeniu, în timp ce şapte au fost depistate cu diverse nereguli. În urma controalelor realizate la 3 aprilie 2014 s-a constatat că toate cele zece site-uri erau conforme cu legislaţia UE, nemaiexistând niciun caz în care sunt necesare proceduri ulterioare. Singurul alt stat în care toate site-urile de profil şi-au rezolvat toate problemele este Ungaria, în care cele trei site-uri depistate cu nereguli în 2013 şi-au remediat problemele în ultimul an. Bulgaria, care are încă de anul trecut un bilanţ de 100% al conformităţii cu legislaţia europeană a site-urilor de profil, a reuşit să şi-l păstreze şi în acest an. În Ungaria au fost supuse verificărilor opt site-uri, iar în Bulgaria 17.

‘Unul din trei utilizatori de internet din Uniunea Europeana îşi rezervă călătoria şi cazarea online. Aceşti utilizatori merită să aibă încredere ca rezervarea online este sigură şi fiabilă. Graţie eforturilor comune ale statelor membre şi ale Comisiei, 62% din cele 552 de site-uri de călătorii verificate sunt conforme în prezent cu legislaţia UE în domeniul protecţiei consumatorilor’, a declarat comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Neven Mimica, citat în comunicat.

Acţiunile de verificare ale site-urilor de internet sunt coordonate de Comisia Europeană şi desfăşurate periodic de autorităţile naţionale de aplicare a legii pentru a depista cazurile de încălcare a legislaţiei privind protecţia consumatorilor. În vara anului 2013, autorităţile naţionale au verificat în total 552 de site-uri internet care vând bilete de avion şi cazare la hotel, inclusiv site-uri ale operatorilor şi ale intermediarilor.

În urma verificărilor, autorităţile naţionale au constatat că 382 de site-uri internet nu respectau legislaţia UE privind protecţia consumatorilor şi doar 31% dintre site-urile verificate erau conforme cu normele UE. Autorităţile naţionale au contactat ulterior societăţile din ţara lor care gestionau site-uri neconforme pentru a le solicita să-şi alinieze practicile la legislaţia UE. Până în prezent, neregulile depistate la 173 de site-uri internet au fost remediate, numărul total al site-urilor conforme crescând astfel la 62% din totalul celor verificate. În acest moment, sunt în curs de desfăşurare proceduri care vizează 209 de site-uri internet, dar în 52 de cazuri operatorii şi-au luat deja angajamentele să corecteze deficienţele descoperite.

Principalele problemele depistate în urma acţiunilor de control sunt lipsa informaţiilor privind identitatea operatorului (30% din cazuri), lipsa unor instrucţiuni clare cu privire la modul în care se pot depune reclamaţii (28%), precum şi faptul că preţul total al serviciului nu era indicat în avans atunci când erau afişate elementele principale ale rezervării (20%).

 

Te-ar mai putea interesa și
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson a anunțat joi specificațiile complete ale căștilor cu funcție de purificare a aerului Dyson Zone, care vor fi puse în vânzare din ianuarie în China și din martie în SUA, Marea......
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile de stat şi toate firmele care au conturi la Erste şi la Raiffeisen să le închidă de urgenţă
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile ...
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la spaţiul ...
IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro
IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro
Compania IULIUS a inaugurat cel de-al doilea proiect Family Market, în cartierul ieșean Bucium. Proiectul de retail de ...
Compania locală de IT Arctic Stream va lansa în 2023 cursuri de securitate cibernetică pentru companii
Compania locală de IT Arctic Stream va lansa în 2023 cursuri de securitate cibernetică pentru companii
Companiile care dețin rețele informatice industriale (fabrici, rețele operaționale și de producție) se confruntă cu ...