Primele proiecte pe baza tehnologiei 5G vor demara în acest an – ministrul Comunicaţiilor

Dezvoltarea reţelelor de comunicaţii mobile de generaţia a cincea a ajuns pe masa Guvernului, iar în acest an pot fi demarate proiecte şi implementări pilot ale tehnologiei 5G.
Economica.net - lun, 10 apr. 2017, 21:04
Primele proiecte pe baza tehnologiei 5G vor demara în acest an - ministrul Comunicaţiilor

„Dezvoltarea infrastructurii pentru serviciile de comunicații electronice reprezintă un deziderat important și un obiectiv asumat de România și de Guvern, prin stimularea investițiilor în infrastructuri suport de comunicații în bandă largă, dintre care face parte și cea destinată comunicațiilor mobile 5G. Având în vedere evoluțiile recente, în acest an se pot demara cel puțin proiecte și implementări pilot ale acestei tehnologii. Subiectul se discută deja la nivel guvernamental și cât de curând va apărea și o propunere în acest sens”, a declarat ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, la solicitarea ECONOMICA.NET.

Tehnologia 5G ar putea fi disponibilă publicului larg începând din 2020, potrivit calendarului Comisiei Europene şi estimărilor operatorilor şi producătorilor de echipamente.

Dacă 3G a „democratizat” internetul în bandă largă pe mobil, iar tehnologia 4G a facilitat streaming-ul video şi serviciile cloud pe smartphone, trecerea la 5G aduce, pe lângă un spor semnificativ de viteză faţă de 4G, şi reducerea puternică a latenţei comunicaţiilor mobile.

Astfel, pentru prima dată, conexiunile de date prin reţele mobile vor avea performanţe comparabile cu internetul fix, deschizând calea pentru noi categorii de aplicaţii mobile sensibile la latenţa traficului de date între terminale şi cloud, precum smart cars sau cele din sfera Internet of Things.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu, a explicat recent că este nevoie de până la doi ani pentru ca operatorii să se pregătească pentru investiţiile necesare în reţele 5G.

„Demararea procedurilor pentru licitaţia 5G poate avea loc oricând, şi anul acesta, dar trebuie să fie predictibilă. Dacă ne luăm după deciziile Comisiei Europene, banda de 700 MHz e disponibilă pentru utilizare începând cu anul 2020, dar eu cred că operatorii, ca şi în cazul licitaţiei anterioare, au nevoie de un an sau doi de pregătire, inclusiv ca să vadă ce echipamente folosesc”, spus Marinescu la sfârşitul lunii martie.

Ministrul Augustin Jianu punctează că există interes din partea operatorilor, însă licitaţia va stabili nivelul investiţiilor pe care sunt dispuse companiile să le angajeze.

„Cred că discutăm de o piață matură și care, cel mai important, încă nu a ajuns la apogeu. Există deci toate premisele necesare pentru o creștere organică, sănătoasă „, a afirmat Jianu.

Referitor la aspectele tehnice ale licitaţiei, oficialul a dat exemplu licitaţia de spectru organizată pentru frecvenţele specifice tehnologiei 4G.

În septembrie 2012, cinci operatori telecom şi-au adjudecat spectru în patru benzi specifice comunicaţiilor 4G, taxele de licenţă având o valoare cumulată de 682 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo România investește peste 2 milioane de dolari în panouri fotovoltaice
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, a investit 2,1 milioane de dolari în peste 3.000 de panouri fotovoltaice pe care le-a montat pe fabricile sale din......
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" ...
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...