România promovează ariile naturale protejate într-o broşură tipărită cu ajutorul fondurilor europene

Ariile protejate din România se vor regăsi într-o broşură ce va fi tipărită, în premieră, pe durata implementării unui nou proiect în valoare de 4,54 milioane lei, lansat, vineri, de Garda Naţională de Mediu (GNM), ce are în vedere metodologia de stabilire a coridoarelor ecologice şi instruirea administratorilor de arii protejate pentru o mai bună gestionare, notează Agerpres.
Economica.net - vin, 31 iul. 2015, 17:19
România promovează ariile naturale protejate într-o broşură tipărită cu ajutorul fondurilor europene

Proiectul intitulat ‘Dezvoltarea metodologiei de stabilire a coridoarelor ecologice şi instruirea administratorilor de arii protejate pentru o mai bună gestionare a acestora’ se va derula pe o perioadă de 12 luni şi va fi implementat de către GNM şi Computas AS Norvegia.

Bugetul total eligibil al proiectului este de 4.,4 milioane lei, iar grupul ţintă al proiectului îl reprezintă 630 de angajaţi ai Gărzii de Mediu şi 300 de custozi şi administratori ai ariilor protejate.

Potrivit iniţiatorilor, unul dintre punctele importante se referă la tipărirea broşurii ‘Arii protejate din România’, în 10.000 de exemplare, material ce va fi distribuit în toate ariile protejate pentru turiştii care le vizitează. Broşura va fi editată bilingv (română/engleză) şi va cuprinde informaţii şi fotografii relevante despre cele mai importante arii protejate din România, precum: Delta Dunării, Parcul Naţional Retezat şi Pietrosul Mare, incluse în patrimoniului mondial al UNESCO, Geo parcul Dinozaurilor, Ţara Haţegului’ etc.

‘Broşura este un element important de diseminare şi promovare al proiectului şi are ca scop promovarea turismului responsabil în ariile protejate şi promovarea monumentelor naturale din România’, se menţionează în prezentarea proiectului.

Pe de altă parte, obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea metodologiei de stabilire a coridoarelor ecologice şi instruirea administratorilor de arii protejate pentru o mai bună gestionare a acestora. Lista de activităţi cuprinde: dezvoltarea interactivităţii hărţilor GIS ale ariilor protejate, dotarea a 300 de custozi ai ariilor protejate cu echipament mobil pentru asigurarea reprezentării pe harta GIS a coridoarelor ecologice şi transmiterea în timp real a informaţiilor din teren şi dezvoltarea platformei de gestionare şi monitorizare a ariilor protejate şi a coridoarelor ecologice, care se întind pe 9.615 km pătraţi.

Partea norvegiană, care se va ocupa de implementarea proiectului, Computas AS Norvegia, a fost fondată în 1985, la Oslo, şi este deţinută integral de către cei peste 300 de angajaţi în domeniul IT şi consultanţă. Cifra de afaceri pentru anul 2013 a depăşit 40 de milioane de euro. Compania norvegiană a implementat sisteme IT complexe în mai multe instituţii ale administraţiei publice din Norvegia, precum: Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul de Poliţie Norvegian, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Autoritatea Norvegiană pentru Siguranţa Alimentară, Ministerul Justiţiei şi Oficiul Norvegian pentru Imigraţie.

Proiectul ‘Dezvoltarea metodologiei de stabilire a coridoarelor ecologice şi instruirea administratorilor de arii protejate pentru o mai bună gestionare a acestora’ este finanţat în cadrul Programului RO02 – ‘Biodiversitate şi servicii ale ecosistemelor’, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014.

România adăposteşte cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe nu mai puţin de 1,6 milioane de hectare (rezervaţii ştiinţifice, rezervaţii naturale, parcuri naţionale, parcuri naturale, monumente ale naturii), la care se adaugă Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, cu cele 580.000 de hectare.

Ariile naturale protejate înfiinţate în ţara noastră, inclusiv siturile Natura 2000 – arii naturale protejate de interes European – reprezintă 23% din suprafaţa ţării, iar din acest areal pădurile reprezintă 45% din fondul forestier naţional. Parcurile naţionale şi naturale (fără Delta Dunării) reprezintă doar 5% din suprafaţa României, potrivit datelor Romsilva.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...