Opinie Adrian Georgescu: România riscă deteriorarea pe termen lung a încrederii investitorilor chinezi în piaţa locală

Investițiile viitoare ale companiilor chineze în România pot fi puse sub semnul întrebării de o eventuală excludere arbitrară a acestora din procesul de dezvoltare a rețelelor 5G. În ultimele luni, autoritățile de la București au anulat mai multe parteneriate și proiecte cu companii chineze, în domeniul infrastructurii rutiere și al energiei. În nici unul din aceste cazuri nu a fost prezentată o argumentare tehnică clară. Testul major în acest context pentru încrederea investitorilor chinezi în România poate fi reprezentat de modul în care se vor creea condițiile pentru licitația 5G, spune analistul IT Adrian Georgescu.
Economica.net - mie, 12 aug. 2020, 08:17
Opinie Adrian Georgescu: România riscă deteriorarea pe termen lung a încrederii investitorilor chinezi în piaţa locală

Recent, a fost lansat în dezbatere publică un proiect de lege care stabilește cadrul condițiilor de implementare a rețelelor 5G. Proiectul de lege transpune memorandumul semnat anul trecut de guvernele României și Statelor Unite. Nu se face referire la setul de instrumente 5G propus de Uniunea Europeană și nu sunt menționate criterii clare și măsurabile de evaluare a securității cibernetice. De altfel, lipsesc cu desăvârșire standarde minimale care ar trebui să fie asigurate pe orice coordonată tehnică.

Proiectul de lege a fost privit de cei mai mulți analiști ca fiind țintit să elimine din cursa pentru dezvoltarea rețelelor 5G din România companiile chineze, respectiv Huawei. Nefiind însă menționate criterii tehnice, care să țină propriu zis de performanța și siguranța tehnologiilor companiei, o eventuală decizie de excludere a Huawei ar putea fi privită mai degrabă ca una politică.

Dincolo de impactul negativ care ar rezulta imediat din această excludere pentru piața de telecom românească, pentru economia românească precum și pentru consumatorii finali, în mod cert atractivitatea României pentru investitorii chinezi și încrederea lor pe termen lung în piața locală vor fi puternic afectate. Vorbim de peste 2.000 de companii cu capital majoritar chinez, care aduc valoare economiei locale, într-un context economic global extrem de dificil. Nu trebuie să avem în vedere doar investitorii prezenți, ci și cei potențiali, China fiind a doua economie a lumii, cu multe companii puternice la nivel global.

Până în prezent, România și-a dezvoltat constant schimburile comerciale cu China, iar investitorii din această țară, inclusiv Huawei, care are aici mai multe centre de operațiuni globale, au fost atrași de predictibilitatea și tratamentul corect de care au beneficiat. Acest lucru se poate schimba dramatic.

După mai multe semnale negative date investitorilor chinezi în ultimele luni de autoritățile române, eventuala excludere arbitrară a companiilor din această țară și de pe segmentul 5G, ar transmite cu siguranță o veritabilă undă de șoc. Costul economic se va vedea în oportunități de investiții ratate și în absența unui aport în creștere al investițiilor chineze în PIB-ul României, cu efecte directe pentru români.

Articol susţinut de Huawei.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Guvernul va adopta o hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor
Premierul Florin Cîţu a anunţat astăzi că săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre referitoare la acordarea ajutoarelor de urgenţă în cazul inundaţiilor....
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal: Cripto nu sunt monede, ci active financiare speculative
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, consideră că așa-numitele „Cripto” nu sunt monede, ci active financiare ...
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu trimite prefecții pe teren
Premierul Florin Cîţu le-a cerut astăzi prefecţilor să meargă pe teren în zonele afectate de inundaţii. Totodată ...
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Piața mondială a luxului va ajunge în acest an la peste 250 mld. euro
Compania de consultanță Bain & Company a dat publicității un studiu din care rezultă că piața mondială a luxului ...