România se află cu mult în urma statelor europene la digitalizarea în construcții

România se află cu mult în urma statelor europene la capitolul digitalizare în sectorul construcțiilor, având mai puțin de 5% dintre proiecte construite cu ajutorul standardului BIM, dar și foarte puțini BIM Manageri, în ciuda beneficiilor de cost și timp pe care le aduce acest concept, potrivit BIMTECH - Asociația pentru Cercetarea, Dezvoltarea și Implementarea Tehnologiilor în Construcții.
Economica.net - vin, 24 mai 2019, 10:42
România se află cu mult în urma statelor europene la digitalizarea în construcții

Printre proiectele construite cu ajutorul standardului BIM se numără noul centru comercial Bucur Obor, viitorul pod de la Târnăveni din județul Mureș și proiectul pilot al casei inteligente, realizat de EFdeN. Deși nevoile de standardizare și introducere a digitalizării în construcții sunt mari, România nu are decât 191 de manageri BIM în acest moment, în timp ce în Europa există în total 34.301 BIM Manageri, potrivit informațiilor LinkedIn, prezentate de Autodesk. De asemenea, instituțiile statului român se află cu mult în urma celor europene la capitolul digitalizare, foarte puține dintre acestea acceptând documentație digitală, chiar și în format .pdf.

Building Information Modelling (BIM) este o metodă de proiectare, execuție si operare în construcții ce cuprinde generarea și administrarea unor reprezentări virtuale digitale ale proprietăților fizice și funcționale ale unei clădiri. Utilizarea BIM aduce economii semnificative ale costurilor și timpului de execuție pentru domeniul construcțiilor care este responsabil cu 35% din deșeurile rezultate și 40% din energia consumată la nivel global. În prezent, 85 dintre cele mai mari 100 birouri de arhitectură din lume folosesc BIM în proiectele lor.

”BIMcon, eveniment care se află în acest an la prima ediție, intenționează să îndrepte atenția instituțiilor statului și actorilor din piața de construcții asupra BIM. Vrem ca și România să aibă parte de beneficiile adoptării la scară largă a conceptului BIM, care presupune sustenabilitate, eficiență crescută, reducerea timpului și costului proiectării și execuției. Beneficiile BIM pe durata de viață a unei construcții sunt uriașe,” a declarat Ștefan Constantinescu, președinte și cofondator al BIMTECH.

”De asemenea, credem că prin adoptarea standardului BIM și în România, relația companiilor din proiectare, ahitectură și construcții cu reprezentanții statului ar fi mult mai bună decât este în prezent”, a adăugat președintele BIMTECH.

Care este situația în alte state europene

De exemplu, în Finlanda, digitalizarea instituțională din construcții a dus la apariția orașelor virtuale. Mai exact, prin proiectul Sova3D, dezvoltat de Petri Kokko pentru instituțiile din Finlanda și prezentat în cadrul BIMcon, proiectanții și beneficiarii pot să depună și să-și revizuiască online proiectele.

Acest lucru este posibil prin folosirea modelului digital al orașului finlandez, în care este inserată viitoarea construcție. Cetățenii pot comenta și oferi feedback direct în aplicația web găzduită de site-ul primăriei de care aparțin. Mai mult decât atât, primăria (în relație cu celalalte instituții) poate aviza și autoriza online proiectul în baza modelului digital BIM. Finlanda face parte dintre țările care conduc valul digitalizării la nivel instituțional în domeniul construcțiilor.

O altă țară deschizătoare de drumuri în aplicarea standardului BIM este Olanda. La BIMcon, Lex Ransijn și Jasper De Mink au prezentat Proiectul Pontsteiger, finalizat în 2018 în Amsterdam și premiat de către BSI cu distincția BuildingSMART International Awards 2018 – Construction. Proiectul este un exemplu în ceea ce privește modul în care pot relaționa toți cei implicați, folosind BIM și standardele internaționale actuale deoarece a avut la bază nu mai puțin de 325 de modele .ifc și a fost prefabricat în proporție de 80% întrucât urma să fie edificat pe apă.

În România, printre proiectele care utilizează BIM figurează și Casa EFdeN care a ocupat recent locul IV la concursul internațional de case sustenabile. Este vorba despre un proiect inovator, cu o structură exterioară specială, de tip ”carapace”, care asigură atât o luminozitate optimă în casă, cât și un spațiu de relaxare în aer liber. EFdeN Signature este o casă inteligentă, solară, sistemele electrice și mecanice fiind controlate printr-o soluție automatizată. Locuitorii casei pot controla de la distanță, printr-o aplicație, iluminatul, temperatura, sistemul de deschidere a ușii și o parte din electrocasnice.

”La nivel global, există deja tendința ca BIM sa devină un standard internațional și credem că pentru România, adoptarea BIM reprezintă o oportunitate pentru crearea unor standarde pentru digitalizarea domeniului construcțiilor înainte ca instituțiile europene să ne impună acest lucru”, a explicat Constantin Vînău, vicepreședinte și cofondator BIMTECH.

Asociația BIMTECH are ca scop crearea unui pol de competență, ce cuprinde specialiști și informații care vin în sprijinul sectorului de construcții, prin susținerea proiectelor care au BIM la bază.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
MMPS: 4,8 milioane de pensionari, la finele lunii iunie; 95,13% erau pensionari de asigurări sociale de stat
MMPS: 4,8 milioane de pensionari, la finele lunii iunie; 95,13% erau pensionari de asigurări sociale de stat
Numărul total al pensionarilor din sistemul public de pensii era, la sfârşitul lunii iunie 2021, de peste 4,8 milioane ...
CNCAV: 26 de puncte de vaccinare cu Johnson & Johnson în România
CNCAV: 26 de puncte de vaccinare cu Johnson & Johnson în România
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat vineri 26 de ...
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,27 la mia de locuitori
Incidenţa COVID-19 în Bucureşti – 16,27 la mia de locuitori
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, duminică, 17 octombrie, în Bucureşti, de 16,27 cazuri la mia ...