1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Imobiliare

România se află pe locul trei Europa Centrală şi de Est la capitolul tranzacţii imobiliare

Volumul tranzacţiilor imobiliare din România a ajuns la 600 de milioane de euro în primele nouă luni al acestui an. 

07 oct, 2015 | ECONOMICA.net

România a atras în primele nouă luni tranzacții imobiliare în valoare totală de 600 milioane de euro, plasându-se pe poziția a treia în Europa Centrală și de Est (ECE), după Cehia și Polonia. În majoritatea tranzacțiilor realizate în acest an au fost implicate nume noi de investitori, respectiv CTP Invest, P3, GLL și Lonestar, după mai mulți ani în care NEPI și Globalworth au dominat piața, arată un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară JLL.

Pentru acest an se estimeză un volum tranzacţional de 800 de milioane de euro. 

Pe piața de investiții imobiliare din Europa Centrală și de Est s-a înregistrat un volum al tranzacțiilor de 2,8 miliarde de euro în trimestrul al treilea, peste nivelul înregistrat în primele două trimestre în total. La nivelul primelor nouă luni, volumul investițiilor din regiune a ajuns la 5,5 miliarde de euro, cu 22% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Cehia a fost campionul regiunii cu o cotă de piață de 43% din totalul tranzacțiilor, aceasta fiind urmată de Polonia cu 28%, România (11%), Ungaria (10%) și țările din Europa de Sud-Est (6%).

"România tranzacționează proprietăți prime la un ecart de yield între 150 puncte de bază la office și 275 puncte de bază la industrial față de Polonia și Cehia. Odată cu îmbunătățirea susținută din ultimele 12 luni a indicatorilor economici și a condițiilor de finanțare, considerăm că există argumente care să susțină micșorarea acestui ecart în următoarele 12 luni. În orice caz, în condiții similare de risc, România promite un randament superior al investițiilor față de restul regiunii pentru investitorii care intră acum", a declarat Silviana Badea, Head of Capital Markets JLL România.

Cea mai mare pondere din tranzacţiile realizate în primele nouă luni ale acestui an este reprezentată de tranzacţiile cu birouri și cu spații industriale, care reprezintă peste 70% din piață, restul fiind achiziții de proiecte de retail. Comparativ cu anii precedenţi, anul 2015 a însemna o revenire a tranzacţiilor pe piaţa spaţiilor logistice prin finalizarea preluării parcului Europolis de către cehii de la P3, dar şi cele patru tranzacţii încheiate de olandezii dela CTP.  

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO