România se confruntă cu probleme logistice şi protocolare privind preluarea preşedinţiei Consiliului UE – Meleşcanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri că preluarea preşedinţiei rotative a Consiliului UE de către România reprezintă un proiect naţional, însă a arătat că există probleme logistice şi protocolare.
Economica.net - mie, 03 mai 2017, 08:46
România se confruntă cu probleme logistice şi protocolare privind preluarea preşedinţiei Consiliului UE - Meleşcanu

‘Este un proiect naţional şi trebuie să înţelegem cu Parlamentul, cu Guvernul că fiecare este implicat în acest proiect. Este un proiect care într-adevăr ne dă şansa să fim undeva vizibili pe harta Europei şi unde pe o perioadă de şase luni să fim acei facilitatori care, pornind de la poziţiile noastre naţionale şi în acelaşi timp de la interesele UE în ansamblul său, să găsim cele mai bune soluţii pentru problemele cu care se confruntă UE’, a afirmat Meleşcanu la dezbaterea ‘Preşedinţia română la Consiliul UE 2019 – Împreună pentru consolidarea proiectului european’.

El a susţinut că există probleme logistice în privinţa preluării preşedinţiei rotative a Consiliului UE, arătând că este necesar sprijinul Parlamentului, al Guvernului şi al Ministerului de Finanţe. Ministrul a exemplificat faptul că Reprezentanţa permanentă a României la UE de la Bruxelles are un imobil care nu va putea face faţă cerinţelor preluării preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

‘Nu putem să mergem doar pe bugetul anual pe care l-am avut aprobat pentru acesta şi în care sunt prevăzute mijloacele necesare pentru începerea derulării pregătirilor de asigurare a preşedinţiei. (…) Nu putem să ne asumăm obligaţii financiare sau să facem diverse achiziţii fără a avea siguranţa unei bugetări multianuale până în anul 2019, inclusiv prima parte a anului 2019, când vom asigura efectiv preşedinţia. (…) Există probleme foarte importante cu care ne confruntăm din punct de vedere logistic şi protocolar’, a mai arătat Meleşcanu.

Ministrul de Externe a precizat că una dintre temele pe care le-ar putea aduce România în discuţie în momentul preluării preşedinţiei rotative a Consiliului UE sunt relaţiile externe ale Uniunii. Meleşcanu a adăugat că ar putea fi organizat un summit la Bucureşti sau în alt oraş din România pe tema Parteneriatului Estic.

Alte teme care ar putea fi aduse în discuţie de către ţara noastră ar putea fi, potrivit ministrului de Externe, continuarea proiectului de extindere a UE, situaţia de securitate în zona Mării Negre, problema evoluţiei strategiei Dunării şi cea a migraţiei, evaluarea politicii de securitate şi apărare a UE.

‘Din păcate, vechea zicală că cel mai bun vecin al României este Marea Neagră s-a dovedit în ultimul timp că nu mai funcţionează, dimpotrivă. Este una dintre zonele în care există încă o acumulare foarte serioasă de armamente şi conflicte care pot oricând să ducă la evenimente pe care nu ni le dorim niciunul dintre noi’, a mai afirmat Meleşcanu.

El a subliniat că preluarea preşedinţiei Consiliului UE este un proiect naţional la care trebuie să se implice toţi actorii pentru a fi de succes.

‘Va fi o mare oportunitate pentru România de a se prezenta aşa cum este într-o perioadă în care a trăit prin transformări deosebite, o Românie care este într-adevăr unul dintre membrii de bază ai UE, iar ca proiect de ţară pentru noi în perspectiva preşedinţiei UE cred că trebuie să fie ambiţia de a ne integra şi de a fi cât mai apropiaţi de nucleul forte al UE şi acest lucru nu se poate face decât prin acţiuni de cooperare cum ar fi Schengen, prin aderarea la zona euro sau prin implicarea noastră şi participarea la politica de securitate şi apărare comună a UE’, a completat Meleşcanu.

La eveniment, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Ana Birchall, a anunţat că a fost identificat un nou sediu pentru Reprezentanţa permanentă a României de la Bruxelles şi că în următoarele săptămâni urmează să fie adoptat memorandumul în acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Taipei, cu o......
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...