Suntem al şaptelea producător de mere din UE, dar le mâncăm pe ale bulgarilor

Cu toate că suprafaţa cultivată, dar şi producţia este pe un trend ascendent, România depinde tot mai mult de merele de import. Vecinii bulgari, spre exemplu, produc pe suprafeţe mult mai restrânse, dar ne trimit tot mai multă marfă.  
Economica.net - mar, 02 iun. 2015, 21:42
Suntem al şaptelea producător de mere din UE, dar le mâncăm pe ale bulgarilor

În perioada ianuarie-februarie a acestui an, Institutul Naţional de Statistică (INS) consemna importuri de mere de 19,2 milioane de kilograme, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. O cifră care poate ridica semne de întrebare în contextul în care, anul trecut, producătorii români s-au confruntat cu problemele ridicate de embargoul Rusesc. Media lunară a importurilor este, potrivit datelor aferente 2014, de 5,9 milioane de kilograme. „Producţia este puţin mai mică faţă de anul trecut”, a declarat pentru ECONOMICA.NET oficiali ai Casei Panciu, care cultivă mere pe o suprafaţă de 85 de hectare în zona Vrancei şi comercializează sub brandul „Ana are..”

De altfel, ţara noastră a ajuns să aducă mere chiar şi din ţări cu suprafeţe mai mici cultivate, cum este Bulgaria. Astfel, potrivit unor date ale Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), statul vecin , care a cultivat anul trecut meri pe o suprafaţă de 3,9 mii de hectare şi a produs 54,5 milioane de kilograme exportă în ţări precum Rusia, România şi Grecia. Spre comparaţie, ţara noastră a cultivat anul trecut cu meri o suprafaţă de 57,5 mii de hectare şi a avut o producţie de 535,1 milioane de kilograme.

Cât am cumpărat din Bulgaria

Potrivit INS, în prima luna a acestui an am cumpărat din Bulgaria mere în valoare de 1,9 milioane de euro (4.200 de kilograme), iar în 2014 importurile au însumat 15,1 milioane de euro (aproximativ 71.700 kg), dublu faţă de 2012. Boom-ul în ceea ce priveşte importurile s-au înregistrat însă în 2013 când am cumpărat de la bulgari 766.300 de kilograme în valoare de 192,7 milioane de euro.

În 2013, poducţia de mere româneşti s-a cifrat la 493,4 milioane de kg, în creştere uşoară faţă de 2012, în timp ce pentru bulgari 2013 a fost un an record în ceea ce priveşte producţia de mere-2,9 milioane de kg. 

În ceea ce priveşte importurile totale de mere, anul trecut acestea s-au cifrat la 71,3 milioane de kilograme în valoare de 22,4 milioane de euro, cu 13,6% peste nivelul anului anterior (în volum). 

România face însă şi exporturi de mere, totalizând 11,9 milioane de kilograme în 2014, deficitul fiind de 59,4 milioane de kilograme.

86% din consum este din import

Conform unui raport al Consiliului Concurenţei, în 2013 aproximativ 86% din totalul merelor consumate în România erau din import, cea mai mare parte din statele Uniunii Europene (79%). Aceasta cu toate că suntem al şaptelea producător din Europa.

Cei mai mari producători europeni sunt Polonia şi Germania.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Românii caută online cel mai mult și cel mai des servicii de creditare sub formă de credit de nevoi personale, carduri ...
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor D 100 şi D 101 este 25 iunie
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor D 100 şi D 101 este 25 iunie
 Contribuabilii persoane juridice trebuie să depună declaraţiile D 100 şi D 101 până la data de 25 iunie inclusiv, ...
Metroul de Otopeni: Azi se depun candidaturile pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă
Metroul de Otopeni: Azi se depun candidaturile pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Henri Coandă
Vineri, 28 ianuarie, se depun candidaturile la licitația pentru proiectarea și execuția structurii de rezistență a secțiunii ...