1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

România se pregăteşte să împrumute 5 miliarde de euro de pe pieţele externe, în 2015 şi 2016

Ministerul de Finanţe măreşte plafonul maxim al creditelor pe care România le poate contracta de pe pieţele externe, cu trei miliarde de euro, prin extinderea programului MTN. În total, necesarul de finanţare din această sursă este estimat la 5 miliarde.

18 mar, 2015 | ECONOMICA.net

Suma maximă cu care România se va împrumuta prin intermediul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat, cunoscut sub denumirea de Medium Term Notes, sau MTN, va fi suplimentat, de la 15 la 18 miliarde de euro, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului de Finanţe.

Plafonul maxim al împrumuturilor externe care pot fi accesate de România prin acest program este de 15 miliarde de euro, iar, până în prezent au fost emise obligatiuni de stat pe pieţele internationale de capital în valoare de cca 12,82 miliarde de euro. Ministerul Finanţelor spune însă că necesarul suplimentar de finanţare de pe pieţele externe este mai mare decât suma rămasă.

"Astfel, pentru anul 2015 se are în vedere un necesar de finanțat de pe piețele externe în sumă de aproximativ 2,5 mld. euro, iar pentru anul 2016 de aprox. 1,5 mld. euro. La acestea se poate adauga emiterea de cca 1 mld. euro prin tranzacții de preschimbare a obligațiunilor existente cu obligațiuni noi (tranzacții de buy-back/ bond exchanges), funcție de finalizarea cadrului procedural specific derularii acestor operatiuni precum si de conditiile pietelor externe cat si a apetitului si a conditiilor in care s-ar putea face rascumpararea in avans a titlurilor in valuta emise pe pietele externe de la actualii detinatori de datorie in valuta. În total pentru perioada 2015-2016, rezultă un total estimat de finanțare de pe piețele externe în sumă de aprox. 5 mld. euro, dar luând în considerare valoarea de aprox. 2 mld. euro rămasă disponibilă, rezultă un necesar suplimentar de aproximativ 3 mld. euro care ar putea fi atras de pe piețele externe prin intermediul acestui Program MTN" se arată în proiectul de act normativ al Ministerului de Finanţe.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO