România sfidează ameninţarea greacă. Băncile au încredere într-un curs valutar stabil

„Indicatorul de Sentiment Economic (ESI) pentru România se află la un nivel mai bun decât în urmă cu un an”, scriu analiştii de la BCR în cel mai recent raport al lor. Criza greacă nu îi impresionează foarte tare pe analişti. Totuşi, BCR Cercetare propune o prognoză mai circumspectă decât cea a Băncii Transilvania. Moneda naţională se va stabiliza la 4,46 lei / euro, anul viitor. Banca Transilvania a emis previziunea aprecierii leului până la 4,41 în 2016 şi la 4,39 lei / euro în 2017.
Adrian N. Ionescu - Dum, 21 iun. 2015, 21:08
România sfidează ameninţarea greacă. Băncile au încredere într-un curs valutar stabil

„Încrederea în consumul gospodăriilor populației și cea a managerilor din comerțul cu amănuntul au fost singurele elemente de creștere ale indicatorului de Sentiment Economic (ESI) în perioada martie – mai”, scriu analişti de la BCR Cercetare în cel mai recent raport al lor.

Analiştii BCR spun că „în mod clar, indicatorul ESI pentru România, care agregă un număr de cinci sub-indici, se află la un nivel mai bun decât în urmă cu un an. La fel de adevărat este că acesta a cam pierdut din viteză începând din februarie a.c., în urma deteriorării încrederii în construcții, producția industrială și servicii”.

Pe de altă parte, raportul nu ia în calcul eventualele consecinţe negative ale intrării Greciei în incapacitate de plată, ci doar creşterea volatilităţii pieţelor, „în anumite perioade de timp” din cauza negocierilor dure dintre Grecia şi Uniunea Europeană.

„Negocierile contondente dintre Grecia și Eurogroup ar putea ar putea induce o volatilitate înaltă în anumite perioade de timp. Ceea am văzut până acum ar putea fi doar începutul și chiar Mario Draghi – președintele Băncii Centrale Europene – a recunoscut recent că piețele trebuie să se obișnuiască cu aceasta. Confruntată cu o creștere a costurilor de finanțare, România ar putea fi probabil forțată să reducă în continuare cheltuielile de investiții publice”, spune raportul BCR Cercetare.

Şi BCR invocă, la capitolul incertitudini, „coliziunea celor două politici monetare – cea a Rezervelor Federale (FED) şi cea a Băncii Centrale Europene (BCE)”, aşa cum a făcut-o şi Banca Transilvania în raportul său. FED începe o secvenţă de creştere a dobânzilor, în vreme ce BCE abia a început-o pe cea de scădere.

Ca urmare BCR este mai circumspectă decât Banca Transilvania şi prevede un curs euro mediu de 4,46 lei în 2015 şi în 2016. Nu emite previziuni pentru 2017. Potrivit analiştilor Băncii Transilvania, cursul mediu anual al monedei europene ar urma să fie de 4,43 de lei / euro în acest an şi să scadă la 4,41 anul viitor şi la 4,39 lei / euro în 2017.

Mai multe detalii în cele două rapoarte ataşate mai jos. Perspectivele şi previziunile altor analişti în:

Cursul Euro va oscila între 4,45 şi 4,5 de lei în restul anului, iar piaţa va forţa limitele. De ce este leul sub presiune

AVERTISMENT: Estimările publicate mai sus nu constituie o sugestie de investiţie. ECONOMICA.NET nu își asumă răspunderea pentru rezultatul tranzacțiilor bazate pe oricare din informațiile de mai sus, sau influențate de acestea. Responsabilitatea deciziilor de investiţii aparţine celor care le iau, în funcţie de propriul profil de risc.

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia va autoriza de luni călătoriile în scop turistic pentru persoanele din majoritatea ţărilor europene, a anunţat sâmbătă Ministerul lusitan de Interne, transmit AFP şi EFE, citate......
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a suspendat expediţiile pe Everest de pe teritoriul său pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din ...
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
Un număr de 729 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a declarat Ministrul Afacerilor ...