1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 6 º

News

România şi-a redus, după 1989, la mai puţin de jumătate emisiile de gaze cu efect de seră - Korodi

România şi-a redus, după 1989, la mai puţin de jumătate emisiile de gaze cu efect de seră, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi vicepreşedintele Adunării Naţiunilor Unite de Mediu (UNEA), la Summit-ul Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice, de la New York.

24 sep, 2014 | Agerpres

,,România s-a aflat de la început în prima linie a luptei împotriva schimbărilor climatice. Ţara noastră fost primul stat care în 2001 a ratificat Protocolul de la Kyoto, angajându-se să-şi diminueze cu 8% emisiile de gaze cu efect de seră, faţă de anul său de referinţă, 1989', a spus Attila Korodi.

Peste 120 de şefi de stat şi de guvern au insistat pentru acţiune imediată şi fermă la Summit-ul Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice, de la New York. Pledând pentru contribuţii asumate de toate naţiunile, summit-ul îşi doreşte să consolideze bazele pentru încheierea noului Acord Global în domeniul schimbărilor climatice.

Acest acord cu valoare juridică este aşteptat să fie semnat în decembrie 2015, la Paris şi va intra în vigoare din 2020, se arată într-un comunicat al MMSC, remis miercuri AGERPRES.

Acordul trebuie să includă toate cele peste 190 de State Părţi la Convenţia Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC). Acestea trebuie să prezinte contribuţii naţionale obligatorii, menite să anihileze riscul major de creştere a temperaturii globale cu peste două grade Celsius, până în anul 2050 (faţă de anul 1850).

'Datele inventariate în 2012 arată că angajamentul României a fost îndeplinit şi depăşit semnificativ, reducerile de emisii GES ale României fiind de 58%. În ultimii ani ţara noastră a stimulat solid dezvoltarea acestui sector, iar astăzi, aproape un sfert din totalul consumului de energie al României este asigurat din surse regenerabile', a subliniat ministrul Korodi.

În cadrul aceleaşi intervenţii, ministrul român al mediului, a precizat că doar o acţiune a tuturor naţiunilor poate limita creşterea temperaturii globale, 'astfel încât să nu trecem de pragul de două grade Celsius până în anul 2050'. 'De aceea trebuie să avem la Paris, în 2015, toate ţările pregătite să semneze şi să îşi asume un acord climatic ambiţios. Este principalul obiectiv pe care îl urmăreşte şi evenimentul excepţional găzduit azi de Organizaţia Naţiunilor Unite', a adăugat şeful MMSC.

Apelul la mobilizarea naţiunilor pentru semnarea noului acord global are loc în contextul în care, la nivel mondial, sunt înregistrate creşteri considerabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră, cele mai mari cantităţi de GES provenind din China şi SUA. Astfel, la nivelul anului 2012, China înregistra emisii în creştere cu 190% faţă de nivelul anului 1990, în timp ce SUA atingea emisii de peste 6,8 miliarde de CO2, în creştere cu 4,3% faţă de anul 1990.

La nivel European emisiile au înregistrat o scădere de 20% în aceeaşi perioadă, situându-se la 4,7 miliarde de tone dioxid de carbon.

La New York, SUA au anunţat o reducere de 300 de milioane de tone a emisiilor proprii de dioxid de carbon până în anul 2030 şi au cerut ca economiile dezvoltate, dar şi cele emergente să se ralieze acestui efort, acţionând ca o comunitate globală. În replică, China a subliniat că a contribuit cu 58% la economiile globale de energie realizate în ultimii 20 de ani.

În acest context, un subiect foarte important pe agenda summit-ului l-a constituit Declaraţia privind Preţul Carbonului, Carbon Pricing Statement, o iniţiativă a Băncii Mondiale.

Lucrările summit-ului s-au încheiat cu un document de concluzii. Completat cu un uriaş apel pentru acţiune climatică, cu 400.000 de oameni mărşăluind pe străzile New York-ului, Summit-ul Climatic este aşteptat să genereze un impuls semnificativ în negocierile internaţionale care pregătesc viitorul acord global post-2020.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO