România şi Bulgaria, pe ultimul loc în ceea ce priveşte standardele europene – Raport ICCV

România şi Bulgaria se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte standardele europene, relevă raportul social pe anul 2016 al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române.
Economica.net - vin, 10 mart. 2017, 13:19
România şi Bulgaria, pe ultimul loc în ceea ce priveşte standardele europene - Raport ICCV

‘După 27 de ani, România se plasează pe ultimul loc, împreună cu Bulgaria, la distanţă de standardele europene, dar şi faţă de celelalte ţări foste socialiste membre UE. O ţară subdezvoltată, sărăcită, cu o economie dezindustrializată şi cu o agricultură dezorganizată, o economie incapabilă de a oferi locuri de muncă pentru întreaga populaţie, munci cu valoare scăzută, o comunitate demoralizată’, se arată în raportul ICCV.

Potrivit documentului, România a înregistrat după 1989 cea mai scăzută creştere economică, faţă de principalele ţări europene în tranziţie.

‘Experienţa ultimilor 27 de ani nu susţine speranţa că veniturile salariale cresc automat ca rezultat al creşterii PIB-ului. Datele arată că o creştere a PIB-ului de aproape 4 ori este însoţită de o creştere mult mai modestă a veniturilor salariale’, se precizează în raportul ICCV.

De asemenea, se menţionează că starea de satisfacţie a românilor în legătură cu viaţa este la distanţă mare faţă de celelalte ţări în tranziţie, cu excepţia Bulgariei.

În document se subliniază că venitul anual disponibil per capita plasează România pe ultimul loc în Europa, la o distanţă greu de recuperat în următorii ani: 25,9% faţă de ţările UE 15, şi 61,1% faţă de ţările UE 8, potrivit Eurostat.

Cauzele sunt, conform raportului, dezindustrializarea, tehnologia depăşită în multe domenii şi, în special, managementul deficitar şi politica salariului mic.

Raportul mai arată şi faptul că poziţia sindicatelor s-a ‘marginalizat, făcând comodă creşterea producţiei prin sacrificarea muncii’, că s-a extins sărăcia salariaţilor şi că alocaţia pentru copii s-a depreciat masiv după 1989.

‘Copiilor şi familiei se acordă în România o atenţie publică foarte redusă, în raport cu standardele europene’, se spune în raport.

Conform raportului, toate funcţiile sociale ale statului au suferit după 1989 de o cronică subfinanţare.

Clasa politică se confruntă vizibil cu o criză profundă, se indică în raport.

‘Societatea românească riscă să fie scindată politic nu între clase şi grupuri sociale, ci între populaţie şi instituţiile politice/ publice, afectate de corupţie şi incapabile să ofere speranţa unui program credibil de a înscrie ţara pe calea dezvoltării’, se subliniază în document.

În raport se arată că probleme sociale de rezolvat în următorii 20 de ani sunt sărăcia, inegalitatea socială, migraţia pentru muncă şi situaţia social-economică a romilor şi că este nevoie de o reorientare a gândirii politice strategice. Astfel, sunt propuse mai multe direcţii prioritare, între care înlocuirea salariului mic cu politica salariului la nivel european, reforma sistemului public cu priorităţi – debirocratizarea, simplificarea şi eficientizarea, şi introducerea unui sistem naţional de monitorizare şi evaluare a politicilor, programelor/proiectelor sociale, a gradului de progres a României.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...