1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 15 º

Extern

România şi Bulgaria, singurele state UE din ECE în care au crescut investiţiile străine directe

România şi Bulgaria sunt singurele ţări UE din Europa centrală, estică şi de sud-est în care investiţiile străine directe au crescut în 2013, relevă o analiză a Institutului pentru studii economice internaţionale (WIIW) dată publicităţii joi, în timp ce acestea au scăzut drastic în 23 de state şi 'alarmant' în Slovacia şi Polonia.

06 iun, 2014 | Agerpres

Institutul precizează în ultima sa analiză privind investiţiile străine directe că regiunea a fost afectată de fenomenul de deleveraging şi că 11 dintre cei mai noi membri UE au avut scăderi ale investiţiilor străine directe de aproape două treimi, notează Xinhua.

Dintre aceste ţări aderate la blocul comunitar, doar România şi Bulgaria au avut creşteri ale investiţiilor străine directe, de 27,4% şi respectiv 2,1%. Economistul Gabor Hunya, din cadrul WIIW, a declarat că este optimist în privinţa viitorului a numai 'şapte sau opt' din aceste ţări.

Cele mai mari state din Comunitatea Statelor Independente, printre care Rusia şi Ucraina, au înregistrat în 2013 creşteri considerabile ale investiţiilor străine directe, de peste 25%, în timp ce statele din alcanii de Vest au înregistrat o creştere mai moderată, de circa 2%.

Economiştii institutului susţin că se aşteaptă ca investiţiile străine directe din Rusia să se înjumătăţească la 41 de miliarde de dolari, dar a adăugat că ţara este un 'caz special', din cauza fluctuaţiilor fluxurilor de capital ale companiilor ruse cu sediul peste hotare.

WIIW prognozează că investiţiile străine directe vor rămâne relativ neschimbate în sud-estul Europei şi arată un 'un optimism moderat' în cazul Turciei, din cauza incertitudinilor politice, mai scrie Xinhua.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO