România şi celelalte şase ţări care s-au angajat să adopte euro nu îndeplinesc toate condiţiile

Cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro, respectiv România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia, prezintă în general o convergenţă nominală considerabilă, însă niciunul nu îndeplineşte toate condiţiile formale pentru aderarea la zona euro, se arată în raportul de convergenţă pe 2018 publicat miercuri de Comisia Europeană, raport care evaluează progresele înregistrate de statele membre în direcţia aderării la zona euro.
Economica.net - mie, 23 mai 2018, 10:44
România şi celelalte şase ţări care s-au angajat să adopte euro nu îndeplinesc toate condiţiile

Potrivit concluziilor raportului, toate statele membre vizate îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung în timp ce Bulgaria, Croaţia, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor.

Niciunul dintre statele membre nu îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II). Practic, înainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru să participe la acest mecanism, fără să cunoască tensiuni grave, timp de cel puţin doi ani.

‘Comisia este dispusă să colaboreze cu statele membre care s-au angajat sa se pregătească pentru o aderare de succes la zona euro prin consolidarea propriilor sisteme economic şi financiar. De exemplu, raportul nostru de convergenţă arată că Bulgaria îndeplineşte deja criteriile nominale de la Maastricht legate de stabilitatea preţurilor, de finanţele publice şi de convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Salutăm eforturile pe care le depun în prezent autorităţile bulgare în vederea participării la mecanismul cursului de schimb (MCS II), pentru a îndeplini şi criteriile de stabilitate a cursului de schimb’, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

‘Dacă dorim ca ţările să prospere în cadrul zonei euro, convergenţa economică reală este la fel de importantă ca şi convergenţa nominală. De aceea este important ca ţările care doresc să adopte moneda euro să stimuleze productivitatea, să sporească investiţiile, să îmbunătăţească situaţia ocupării forţei de muncă şi să soluţioneze problema inegalităţilor’, a declarat, la rândul său, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.

Pe lângă evaluarea condiţiilor formale pentru aderarea la zona euro, raportul publicat de Comisia Europeană constată că legislaţia nu este pe deplin compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare în niciunul dintre statele membre vizate, cu excepţia Croaţiei.

Comisia a examinat şi alţi factori menţionaţi în tratat de care ar trebui să se ţină cont la evaluarea sustenabilităţii convergenţei şi a constatat că statele membre din afara zonei euro sunt, în general, bine integrate în UE din punct de vedere economic şi financiar. Cu toate acestea, unele dintre ele se confruntă în continuare cu vulnerabilităţi macroeconomice şi/sau au de a face cu probleme legate de mediul lor de afaceri şi de cadrul lor instituţional, care pot prezenta riscuri pentru sustenabilitatea procesului de convergenţă.

Separat, Comisia Europeană a informat că, potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, sprijinul exprimat în favoarea aderării la zona euro a statelor membre din afara zonei euro care fac obiectul raportului de convergenţă a crescut cu patru puncte procentuale faţă de anul trecut, ajungând la 51%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cât va câștiga un consumator de gaze cu consum de apartament după noua schemă de reducere a facturilor
Cât va câștiga un consumator de gaze cu consum de apartament după noua schemă de reducere a facturilor
Noile niveluri ale plafonului de preț la gaze și al compensației care va fi acordată clienților casnici de gaze vor ...
Impozitarea multinaţionalelor cu cel puţin 15% intră în linie dreaptă – analiză EY România
Impozitarea multinaţionalelor cu cel puţin 15% intră în linie dreaptă – analiză EY România
Impozitarea multinaţionalelor cu minimum 15% intră în linie dreaptă, iar România va trebui să îşi adapteze legislaţia ...
Sancțiuni de 645.000 de lei pentru furnizorii de energie și electricitate. ANPC a obligat companiile să recalculeze milioane de facturi
Sancțiuni de 645.000 de lei pentru furnizorii de energie și electricitate. ANPC a obligat companiile să recalculeze milioane ...
Până în acest moment, comisarii ANPC au finalizat 94 de acțiuni de control la companii furnizoare de energie electrică ...